Правозащитните награди “Човек на годината” започват да събират номинации от днес

Наградите се връчват за четиринайсети път, традиционно на 10 декември – Международния ден на правата на човека.

Номинациите за наградите „Човек на годината“ – годишните правозащитни награди – са вече отворени. До 15 ноември 2021 г. всеки може да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България. Номинации се приемат до 15 ноември 2021 г. включително, чрез формуляра за номиниране на сайта на кампанията на адрес humanoftheyear.org или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” №7, за БХК.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Човек на годината“ е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Организатор на кампанията е Българският хелзинкски комитет (БХК). През последните години сред отличените са лекарите и доброволците в COVID-отделенията, протестиращите майки на деца с увреждания, организаторите на шествията Бургас-прайд и Пловдив-прайд, Инициатива за отмяна на запрещението, Юлия Георгиева за дейността ѝ в Розовата къща и много други организации и активисти.

Както и при предходните издания, независимо жури ще определи кой от номинираните да получи голямата награда, както и няколко специални приза, посветени на дейността на активисти, журналисти и хора със специфични постижения в сферата на правозащитността през годината.

Уникалната визия на кампанията за 2021 г. е дело на Миглена Папазова. За поредна година редица медии и организации подкрепят усилията за популяризиране на кампанията, за да може тя да достигне до максимално много хора. „Като номинирате каузите, хората и организациите, в които вярвате, на които се възхищавате или на които разчитате, вие подкрепяте дейността им и показвате, че всяко усилие си заслужава“, сподели Надежда Цекулова, директор програма „Кампании и комуникации“ в БХК.
Номинирайте вашия „Човек на годината“ до 15 ноември на humanoftheyear.org или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” №7, за БХК.