Джей Кей Роулинг с поредния си туийт срещу транс общността

Джей Кей Роулинг се сблъска с отпора на потребителите на социалните мрежи, след като сподели поредния си противоречив туит за транс жените. Авторката на „Хари Потър“ реагира на репортаж на The Sunday Times, в който се твърди, че шотландската полиция „ще регистрира изнасилвания, извършени от извършители с мъжки гениталии, като извършени от жена, ако нападателят „се идентифицира като жена“.

Поставяйки връзка към статията в своя пост, Роулинг написа в неделя, 12 декември: „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Индивидът с пенис, който ви е изнасилил, е жена.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Коментарът бързо предизвика дебат в интернет, като мнозина призоваха родената в Обединеното кралство жена да преразгледа мнението си. „Защо така искаш да бъдеш запомнена? Какво искаш да спечелиш от това?“ се зачудиха потребителите на Twitter. Друг отговор гласеше: „Джей Кей Роулинг, човекът, станал известен с това, че пише за магьосници и магии, конски птици и гигантски дървета убийци, иска да ви каже, че транссексуалните хора не съществуват.“

В някои постове се правеха сравнения между Роулинг и нейните прословути недоброжелателни герои, като един потребител написа: „Не знаех, че Долорес Ъмбридж е автобиографичен персонаж“.

През юни 2020 г. Роулинг влезе в заглавията на вестниците, когато разкритикува статия, в която е използвана всеобхватната фраза „хора, които имат менструация“, която признава, че не всеки човек, който има менструация, се определя като жена. „Сигурна съм, че някога е имало дума за тези хора. Някой да ми помогне. Вумбен? Уимпунд? Уомуд?“ – написа тя тогава.

И все пак намираме за интересно, че Роулинг коментира подобни теми за насилие над жени най-вече когато има възможност да атакува директно транс общността. Приоритети.

И все пак, за да завърши on a good note, един от потребителите на Twitter трансформира казаното от Роулинг като коментар под нейния пост:

Любовта е мир.
Приемането е свобода.
Разбирането е сила.
Транссексуалните жени не представляват опасност за обществото. Джей Кей Роулинг обича да подклажда омраза към цяла група невинни красиви хора.

Снимка: Facebook