ЛГБТ активисти протестират пред музея на ФИФА преди Световното първенство по футбол в Катар

 
Кабинет Дъга – банер
 

Миналата седмица десетки души протестираха пред музея на ФИФА в Цюрих, за да защитят правата на ЛГБТ+ общността непосредствено преди Световното първенство по футбол, чийто домакин ще бъде Катар, държава от Персийския залив.

Групата All Out, която организира протеста в Цюрих, заяви, че демонстрацията има за цел да „накара ФИФА и Катар да разберат, че светът ги наблюдава и че гражданите по света очакват действия„. All Out иска ФИФА да окаже натиск върху Катар да декриминализира еднополовите връзки и да защити ЛГБТИ+ общността и казва, че ФИФА не се е ангажирала публично с конкретни стъпки, които да гарантират безопасността на ЛГБТИ+ футболните фенове, гей играчите или местната ЛГБТИ+ общност.

Някои футболисти също изразиха загриженост относно сигурността на феновете, пътуващи за събитието, особено на ЛГБТИ+ хората и жените, които според правозащитни групи са дискриминирани от катарските закони. В интервю посланикът на Катар за Световната купа заяви пред германската телевизия ZDF, че „хомосексуалността„, която е незаконна в консервативната мюсюлманска страна, е „увреждане на съзнанието„.

Неотдавна бяха публикувани и няколко доклада от други организации, които подчертаха лошото отношение на Катар към работниците мигранти и ЛГБТИ+ общността.

Вчера попзвездата Дуа Липа опроверга слуховете, че ще се включи в откриването на предстоящото Световно първенство по футбол в Катар. „В момента има много спекулации, че ще участвам на церемонията по откриването на световното първенство по футбол в Катар. Никога не съм участвала в преговори за изпълнение“, написа тя в своя Instagram профил.

Ще подкрепям Англия отдалеч и с нетърпение очаквам да посетя Катар, когато изпълни всички ангажименти в областта на правата на човека, поети при спечелването на правото да бъде домакин на Световното първенство. One love.

Освен Дуа Липа, футболните отбори на Дания и Англия също показаха подкрепата си към ЛГБТИ+ общността и останалите дискриминирани групи от законите на Катар.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина