Метеоритен скок на престъпленията след онлайн запознанства в UK

Броят на докладваните престъпления, свързани с онлайн услуги за запознанства във Великобритания, е нараснал значително през последните две години.

Според нови данни на британската полиция, над 2000 престъпления са се случили в периода 2011-2016. Около 140 от тях са от 2011, докато цели 676 са се случили миналата година, предаде Attitude. Това представлява ръст от внушителните 382%.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Броят на сексуалните посегателства е скочил от 14 на 106, а побоите – от 29 на 240. Най-често тези престъпления се случват след запознанство в Tinder и Grindr.

Други свързани проблеми са драматичното увеличение на фалшивите профили и секс партитата с употреба на наркотици (кемсекс). Stephen Morris, който работи в британската затворническа администрация, каза пред Gay Star News, че кемсексът „безспорно е допринесъл за увеличението в статистиката“. Според него, реалният брой на престъпленията, спомогнати от тези приложения и кемсекса, вероятно е много по-голям, но хората не се оплакват в полицията от страх, че ще бъдат разследвани за употреба на наркотици.

Около 7 милиона британски жители са регистрирани в сайтове и приложения за запознанства. Смята се, че днес около една от всеки три връзки започва онлайн.