Актрисата Айвъри Акино ще влезе в ролята на първия транс герой от вселената на DC

Айвъри Акино ще влезе в ролята на първия транс герой във филм на DC Comics. Според Variety, Акино ще бъде част от предстоящия филм за Батгърл, проект на HBO Max, в ролята на Алисия Йео, най-добрата приятелка и съквартирантка на супергероинята. Появата на Алисия Йео ще отбележи първия път, когато в игрална адаптация на комикс на DC ще се появи открит транс герой.

Актрисата е най-известна с ролята си на транс активистката Сесилия Чънг в документалната драма „When We Rise“ и се разкри публично, докато промотираше минисериала през 2017 г. Филмът за Батгърл, в който ще участват още Джей Кей Симънс и Брендън Фрейзър, е базиран на героинята на DC Comics Барбара Гордън, или Батгърл.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Алисия Йео се появява за първи път в комикса Batman Vol. 4 през 2011 г. и по това време се отбелязва, че е първият транс герой в масов комикс. В интервю за Wired по онова време авторката на DC Comics Гейл Симон казва, че е взела решението да представи Алисия, тъй като смята, че комиксите трябва да отразяват разнообразието на аудиторията им.

Защо, по дяволите, не можем да представим по-добре не само човечеството, но и собствената си лоялна аудитория?“ – каза тя.

GLAAD приветства кастинга на Айвъри Акино за „Батгърл“ в Twitter, като отбеляза поздравленията си с #RepresentationMatters. През юли организацията установи, че в продължение на четири години в нито един филм на едно от осемте водещи холивудски студиа не е имало нито един транс или небинарен герой. Те отбелязват също така, че през последните години е имало „шепа големи продукции„, в които са участвали транс и небинарни актьори, но те далеч не са били основния фокус на продукцията.

Снимка: YT: BUILD / DC Comics