Какво стои зад езика на омраза и какво да направим?

Третирането на симптомите, а не на причините, няма да реши проблема.

Психичното здраве е изключително важна тема, която засяга всички ни – като личности и като общество. Проявата на агресия – вербална или физическа, е сериозен симптом за психически и емоционални проблеми. Първата стъпка е да ги назовем.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Кампанията „Наранените нараняват“ има за цел да насърчи обществени дискусии, свързани с превенция, лечение и ограничаване на агресията и езика на омраза, и техните първопричини. Според данни на УНИЦЕФ-България от 2021 г. всяко второ българско дете е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. Емоционалното насилие е най-често срещаният вид – 45.9%, последвано от физическото – 31.2%, сексуалното насилие – 15.6% и пренебрегването – 10.5%. Всяко трето дете в България (34.8%) посочва, че се чувства в опасност у дома, в училище или в общността.

В периода на пандемията от COVID-19 децата станаха по-затворени, по-самотни, по-напрегнати, по-тревожни, загубиха социални умения, загубиха училищни умения и агресията нарасна.“ Това посочи по време инициирана от омбудсмана Диана Ковачева обществена дискусия „Психичното здраве в училище – необходими мерки„.

Близо половината училища у нас пък не разполагат с психолози или педагогически съветници, разкри просветният министър акад. Николай Денков по време на дискусията. „Въвеждане на специализиран модул в часа на класния ръководител за дискусия с учениците по темите за агресията и тормоза в училище“ е една от препоръките на омбудсмана. Зад кампанията „Наранените нараняват“ стои убеждението, че истинската промяната започва от корените на проблема и посочването и осъзнаването на това, което всъщност поражда омразата и агресията: личните страхове, травми, комплекси, несигурности.

Какво се крие зад думите на омраза, как да реагираме, когато сме свидетели на вербална агресия и кога да потърсим помощ – всичко това може да намерите на сайта на инициативата: helphate.bg