Драг артистите, които се борят със стигмата

С набирането на популярност на драг риалити форматите RuPual’s Drag race и Dragula, нараства и платформата, която кралиците и кралете могат да използват, за да привлекат внимание към реални проблеми от „живия живот„. По повод Световния ден за борба с ХИВ, даваме няколко примера за драг артисти от малкия екран, които използваха предоставената платформа, за да се борят със стигмата и да подкрепят хората, които ежедневно се срещат с лошо отношение заради своя положителен ХИВ статус.

  • Тринити К. Боне, RuPual’s Drag Race 

В оригиналния си сезон Тринити показа колко талантлив лип синк изпълнител е, което накара много от феновете да я заобичат, докато в All Stars освен на таланта си, тя обърна повече внимание на това какво е да живееш с ХИВ. В един от епизодите, „Pink Table Talk“, групата на Тринити обсъждаха темата за секса и тя сподели някои лични преживявания.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Когато става дума за секс, в моята общност е много табу, когато става дума за откритост и честност по отношение на ХИВ статус„, казва тя. „Грижа се за себе си, неоткриваема съм, което означава непредаваема„.

Има много хора, които не са образовани, че можеш да бъдеш с някой, който е ХИВ позитивен, ако е неоткриваем, и да не хванеш вируса„, добави тя.

  • Онджайна, RuPual’s Drag Race 

Кралицата от първия сезон на RuPaul’s Drag Race, разкрива емоционално своя ХИВ-позитивен статус, след като печели предизвикателство в шоуто. Последвалата ѝ работа като гласовит активист за ХИВ я прави идеалния избор за водеща на тазгодишното издание посветено на Световния ден за борба с ХИВ на The Walk Show. Освен забавлението, всеки епизод ще включва разкази от първа ръка за това как усилията за набиране на средства от AIDS Walk подкрепят жизненоважната работа на APLA Health, както и на други организации, предоставящи услуги в областта на ХИВ/СПИН.

  • Дали, Dragula

Във втори сезон на Dragula, дали разкри за своя ХИВ статус, разказвайки за неприятни моменти от миналото си, в които е бил на турне с рок бандата, в която е участвал. След като споделя за статуса си на основателя на бандата, той не среща разбиране и бива принуден да пътува, въпреки липсата на терапия, което го довежда до хоспитализиране. И до днес Дали е активист за борбата със стигмата.

  • Черити Кейс, RuPual’s Drag Race UK

Тя разказа за живота с ХИВ в един от епизодите на наскоро приключилия сезон на Drag Race UK. “Преместих се в Лондон, когато бях на 17 години, а когато станах на 18 години, вече бях на сцена и имах невероятни преживявания“, каза тя на Кити Скот-Клаус, докато подготвят тоалетите си за главното предизвикателство в епизода. “Но след това се заразих с ХИВ и ми беше много трудно да се справя с това на 18 години, а аз все още бях дете.

Преживяването е имало дългосрочно въздействие. “Вече не ходя по срещи.“, казва Черити пред BBC Three. “Не съм имала връзка от 18-годишна възраст.” Тя обяснява, че стигмата е била по-лоша от самата диагноза, тъй като терапията прави вируса НЕоткриваем = НЕпредаваем.

  • Енорма Джийн, Drag Race Италия

Енорма сподели за статуса си в миналия епизод на най-новия франчайз на Drag Race – Италия. Разкриването ѝ, както и отварянето на темата за вируса е прецедент в Италянската телевизия, споделят от Vanity Fair.

Аз не съм „горкия човек„. Аз съм човек, който се е справил, аз съм човек, който се справя, аз съм един от многото, които ще се справят!

В статията на Vanity Fair Italy споделят също, че в Италия мнозинството не възприема СПИН като реален риск; презервативът, най-ефективното средство за предпазване от заразяване с вируса, се използва само в 35% от случаите за превенция.

 

Важно е човек да се изследва редовно и да знае своя ХИВ статус. Безплатен и анонимен тест за ХИВ може да направите в CheckPoint Sofia понеделник, сряда и петък от 10.00 до 18.00 ч.