Самсунг сваля рекламен клип заради хомофобски реакции

Самсунг Сингапур премахна рекламен клип на Galaxy Buds 2 и Galaxy Watch 4 тъй като „някои членове на местната общност“ го сметнали за обиден, защото показва връзката между майка мюсюлманка и сина ѝ в драг.

Клипът е част от кампанията „Listen to your Heart“ (Вслушай се в сърцето си), изработена от рекламната фирма Cheil Singapore. Екипът поканил четирима души от различни сфери на живота да тестват новите Galaxy Buds 2 и Watch 4 Classic и записвал сърдечния им ритъм докато слушат различни стилове музика. След около четири парчета, обаче, в плейлиста тръгнал запис от любим човек на тези хора, който споделял нещо лично, което дълго време е искал, но не успявал, да каже.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Сред участниците в рекламата са мъж в драг, който изказва благодарност към майка си, която носи хиджаб, но е напълно подкрепяща към него; двойка приятели, които изразяват своята обич един към друг; баща, който е лежал в затвора години наред, но сега се е променил благодарение на дъщеря си; и мъж, който изразява възхищение към годеницата си, която се грижи за майка си докато се бори със собствената си депресия.
Видео клипът, обаче, разгневил някои консервативни интернет потребители в града-държава, които се обидили от сцената, в която една добра мюсюлманска майка прегръща сина си, който се облича в драг. В резултат на това, Самсунг свали клипа и написа във Фейсбук пост, че „различието и приобщаването стоят в основата на растежа и иновациите“, но и че в бъдеще ще обмисля по-задълбочено всички гледни точки.
В Инстаграм видео на следващия ден, Vyla Virus, драг кралицата от клипа, споделя, че тя и майка ѝ са добре и благодарят на всички, които са се свързали с тях да изразят своята любов и подкрепа: „във видео клипа става дума единствено за майчина любов и нищо друго. Но много ви благодаря за загрижеността, обичам ви. Love is Love”.

ЛГБТ групата Pink Dot Singapore заяви, че не разбира откъде точно е дошла цялата омраза, но че ЛГБТ общността трябва да може да изрази любовта си към други хора. „Не е ясно от какво са се обидили тези хора – от факта, че в Сингапур има ЛГБТК+ хора, или че и ние заслужаваме любящи връзки, или и двете. Ние ЛГБТК+ хората също заслужаваме любов от семействата си“, написа групата в пост на своята Фейсбук страница.