Как да направим близките и приятелите си съюзници на ЛГБТ+ общността?

„Приемете ни и ни подкрепяйте“ е клиширания съвет, който даваме на всички потенциални съюзници на ЛГБТ+ общността от дълги години. Но как? След като една майка каже на детето си: „Приемам те и те обичам такъв, какъвто си“, какво следва да направи тя? Даваме ви няколко полезни съвета.

Обяснете терминологията:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Понякога на хората им е трудно да изразят подкрепата си, защото не знаят какво означават повечето думи, които използваме. Куиър хората имаме свой собствен речник. Каква е разликата между пол и джендър? Каква е разликата между гей и куиър? Каква е разликата между бисексуален и пансексуален? Обяснете тези неща.

Изпращайте им образователни статии:

Когато попаднете на статия онлайн, която добре обяснява определен сектор от куиър общността и смятате, че тя може да бъде полезна за някого, изпратете я. Посъветвайте ги да я прочетат. Вероятно е да го направят.

Информирайте ги за нещата, които се случват по света:

Каква глупост е измислил Тръмп последно? Коя държава забрани конверсионните терапии? Коя звезда се разкри последно?

Обяснете им актуалните трудности на ЛГБТ+ общността:

Разкажете на близките си за проблемите на ЛГБТ+ общността – и то не само тези, които идват ‘отвън’, но и на проблемите на самата общност. Всяка общност си има вътрешните конфликти и спорове и няма нищо необичайно в това.

Споделете личния си опит с тях:

Разкажете им личната си история. Тя трогва и предоставя по-голяма възможност за разбиране.

Обяснете им защо е важен интерсекционалната подкрепа:

Обяснете им защо подкрепяте транс правата, въпреки, че се идентифицирате като гей мъж или жена. Обяснете им защо цветнокожите малцинства остават изолирани от борбата за равни права. Обяснете им как различните малцинства могат да се подкрепят взаимно.

Автор: Закари Зейн