Сенегал: Тялото на мъж бе ексхумирано и публично изгорено, заради предполагаемата му сексуална ориентация

Тялото на 31-годишния Шейх Фал, който беше погребан миналия петък (27 октомври), беше изгорено на улиците на Каолак, град в Сенегал.

Съобщава се, че семейството на Фал се е опитало да организира погребение в близкия град Туба – свещен град на ислямското братство Мурид, но след като властите са отказали заради предполагаемата сексуалност на Фал, семейството е било принудено да го погребе по-близо до дома си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След като членовете на местната общност отново се противопоставили, било извършено тайно погребение. Само ден по-късно тялото на Фал е ексхумирано и подпалено.

Кадрите, на които се вижда голяма тълпа, събрала се около тялото, шокират страната, която е настроена предимно срещу ЛГБТИ+ общността и е смятана за едно от най-лошите места за живот за гей хората в света.

Тези изключително нечовешки действия, равносилни на варварство, са предизвикателство за властите и не могат да останат ненаказани.„, заяви в изявление ръководителят на прокуратурата в Каолак Абасе Яя Ване.

Сенегалският клон на Амнести Интернешънъл осъди инцидента, като заяви, че тълпата е накърнила „достойнството на починалия и неговото семейство„. В страната еднополовите отношения са незаконни както за мъжете, така и за жените, като наказанията достигат до пет години затвор.