Виктор Лилов към ЛГБТИ общността: „Имаш глас, този глас сме ние“

Виктор Лилов и Николай Хаджигенов се срещнаха с представители на ЛГБТИ общността. Събитието се проведе в пространство The Steps. Паралелно с това събитието се излъчи live от фейсбук страницата на Лилов, където зрителите можеха да му задават въпроси. Припомняме, че това събитие се случи много скоро след като във вестник 24 часа излезе позицията на коалицията Изправи се Мутри вън по отношение на гей браковете и Истанбулската конвенция, където беше заявено, че коалицията се обявява против гей браковте и ИК. Преди срещата адвокат Хаджигенов публично каза, че подкрепя борбата за правата на ЛГБТИ общността, но го казва в качеството си на лична позиция, а не от името на коалицията.

При всички положения, колкото и да сме скептично настроени към коалицията, в която присъства и Мая Манолова, едно не можем да отречем на Николай Хаджигенов и Виктор Лилов. И то е че за разлика от Демократична България (които спрягаме напоследък като много прогресивни) те имат политическите топки да говорят директно за темите табу – ЛГБТИ права. Те адресират проблемите на общността в открит разговор. Дали Виктор Лилов да успее да ,,открадне’’ част от ЛГБТИ вота на ДБ? Уточняваме, че в предизборната програма на нито една българска партия не фигурира точка за правата на ЛГБТИ или етническите малцинства.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Много хора от общността бяха любопитни да разберат какво точно планират да предприемат по отношение на ЛГБТИ проблемите адвокат Хаджигенов и Виктор Лилов, ако влязат в парламента… Но истината е, че то не е много. Поместваме по-долу някои от въпросите и отговорите, зададени по време на лайва с някои съкращения.

На въпрос за узаконяването на брачното равенство между еднополови двойки, Николай Хаджигенов каза: ,,Съвсем откровено, ние сме безкрайно далеч от тоя момент. Това, за което в момента трябва да се борим са някакви съвсем базови ценности. Ние всички като народ нямаме елементарни неща, нямаме правото да бъдем свободни, нямаме демокрация, нямаме върховеноство на закона. И сега представете си тези изключително важни въпроса за общността къде са на фона на това, че нямаме демокрация.’’

Относно признаване на фактически съпружески съюзи като част от законодателна програма Хаджигенов отвърна, че това е възможно решение, но не се чувства достатъчно подготвен професионално и че това е безкрайно далеч от неговата материя.

По повод разногласията в коалицията по отношение на брачното равенство Хаджигенов отбеляза, че коалицята им е ,,орел, рак и щука’’. Според него в коалицията са събрани множество сдружения и партии и повечето се намират ,,в двата края на пианото’’. Той отбеляза, че ще бъде трудно и отново подчерта, че неслучайно е взел Виктор в листата на ,,Изправи се! Мутри вън!’’

На въпрос за престъпленията от омраза Хаджигенов каза, че не сме толкова далеч от постигането на тази цел и направи аналог с домашното насилие. Той изрази предпложение, че достатъчно хора от новия парламент биха се обединили около тази кауза. Той отбеляза, че нормативната част е лесна, но за да стигнем до ефекетивното му прилагане, има и образователна част.

По отношение на евентуални разговори за законови инициативи с други представители на ,,Изправи се! Мутри вън!’’, Хаджигенов отговори, че такива разговори няма.

А Виктор Лилов каза, че трябва да се търсят пътища за намиране на консенсуси в новото правителство.

Цялата среща можете да видите онлайн тук.