Кентъки приема „най-лошия анти-транс законопроект“ в Америка

Законодателите в Кентъки приеха разширен анти-транс законопроект, който е насочен срещу правата на уязвимите млади транс хора в щата. Американският съюз за граждански свободи в Кентъки осъди закона като „най-лошия анти-транс законопроект в страната„.

В четвъртък вечерта (16 март) законодателният орган на щата прие законопроекта, a след няколко часа той се сдоби и с одобрението на комисия и на Камарата и Сената на щата.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Законопроект 150 на Сената има за цел да забрани здравните грижи за транс младежи, които потвърждават пола им, задължава лекарите да „детрансформират(detransition) млади транс хора и да не позволява на училищата да обсъждат половата идентичност или сексуалната ориентация с ученици на всякаква възраст.

Първоначално законопроектът е насочен към училищата, като предвижда разпоредби, които принуждават учителите и учениците да зачитат само биологични пол (т.е. да мисджендърват) на собствените си ученици и съученици и позволяват на родителите да изключват децата си от всякакви уроци, в които се обсъжда сексуалността.

Опасен и противоконституционен законопроект

От проектът „Тревор“ осъдиха законопроекта, като го определи като „ужасяващ“ и „опасен„. Директорът на щатските застъпнически кампании Трой Стивънсън заяви: „Ужасяващо е да видим как законодателите в Кентъки работят толкова прибързано по опасен закон, който само ще постави младите ЛГБТИ+ хора в опасност.

„През последната година почти половината от ЛГБТИ+ младежите в Кентъки сериозно са обмисляли самоубийство – тревожно е, че почти всеки четвърти транс и небинарен младеж в щата е правил опит за самоубийство.

„Нашите лидери прокарват политически въпроси и заобикалят истинските предизвикателства, като например преодоляването на кризата с менталното здраве на младежите“, продължава той. „Законодателният орган на Кентъки не бива да се намесва в критични решения, които е най-добре да се оставят на родителите и лекарите, като налага обща забрана на най-добрите медицински практики.

„Призоваваме губернатора да отхвърли това вредно законодателство и да изпрати послание на младите куиър хора, които наблюдават тези дебати, че те принадлежат на този щат и са приети.“