#TRANSlation: Всички архетипи под транс чадърa

#TRANSlation e рубриката на PROUD.bg.bg, в която ще отговаряме на всички въпроси около транс хората и тяхната идентичност.

Днес ще хвърлим лъч светлина върху всичко, което стои под транс чадърa и се надявам до края на тази статия всички да научат по нещо ново за другите, a може би и за себе си.
Спомене ли се думата „транс /трансджендър“ на много хора би им хрумнало, че става въпрос само за транс момчета и момичета. Но транс спектърът всъщност дава свобода на много повече полови идентичности, отколкото двете добре познати бинарности.
Нека разгледаме какво стои под транс чадъра, а след това ще задълбочим върху всеки един архетип.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Нека започнем с няколко думи за първия транс архетип – Бинарни транс жени и мъже.

Истинското чувство за мъж и жена идва отвътре-навън и вече виждаме безброй известни личности, които гордо показват същността си и вдъхновяват много други транс момчета и момичета да го направят. Бинарните транс жени най-често използват тя/нея ( She/her) като местоимения, а транс мъжете – той/него (He/him). Себеусещането им изразява класическото чувство за мъж или жена и когато то не съвпада с това, което докторите са назначили при раждане – се поражда транс идентичност.

Trans Non-binaryНебинарните хора също влизат в транс терминологията, а тяхното себеусещане излиза от представата за мъж/жена. Те съществуват извън представата за бинарния пол и ако срещнете небинарен човек най-успешно може да заложите на местоименията Те/Тях (They/them). Разбира се, местоименията варират за всеки транс човек и много небинарни хора са окей с напълно всички обръщения, ако не сте сигурни – попитайте.

на снимката: Деми Ловато

Погрешен стереотип за небинарността е, че е плод на 21-ви век – интересен факт е, че небинарни хора са съществували още сред племената на коренното население на Америка. Сред индианците е съществувал така нареченият “трети“ пол на Двойният-дух или “Two-spirit“, които не са изпълнявали ролята на майки и бащи, а са излизали извън представата за двата пола. Те са били дълбоко-уважавани шамани и жреци, за които се е смятало, че са притежавали необикновени духовни сили.

Non-binary Fem – Много транс хора се определят като небинарни и въпреки, че не се виждат като жени, терминът Non-Binary Fem или Небинарни Фемс много добре работи за тях. Така успяват да изразят своята ефирна женска същност. На снимката виждаме Indya Moore, aka легендарната мис Ейнджъл Еванджелиста от сериала Pose.

Non-binary Butch – Същото важи и за по-мъжествените небинарни хора, които не са бинарни мъже. Актьорът Иън Александър, който наскоро счупи бариери с участията си в големи продукции като Star Trek и видео играта “Тhe Last Of Us Part 2“, разказваща историята на транс момче, е сред представителите на този архетип. Неговите местоимения например са He/Him и They/THEM .

Хората, определящи се като Genderqueer съществуват извън представите за бинарните полове и този термин отхвърля всякакви стереотипи, идващи с представата за пол. Възможно е genderqueer хората да се чувстват както никой от двата пола, така и като комбинация от двата. Чудесен пример за това е актрисата Тилда Суинтън, която наскоро се разкри като куиър.

И не на последно място, нека не забравяме и Кросдресърите. Те също имат място под транс чадърa. Момчета и момичета, които обичат да се обличат като противоположния им пол и да се забавляват по всякакъв начин с външния си вид, успешно влизат в много различни роли.

Аз съм Изи, използвам местоименията тя/нея и бих искала да напомня на всички, че да си транс няма нищо общо със сексуалната ориентация. Това е полова идентичност и тя е различна от сексуалното ни привличане, което може да е всякакво.

Всички тези невероятно пъстри термини съществуват, за да дадат дом на изразяването на най-красивото човешко нещо – колко различни сме и колко специални ни прави това. Да разбереш и да “видиш“ един човек по-добре, независимо дали е транс или не, те сплотява с него още повече.