Днес е Международния ден за възпоменание на транс хората

Международният ден за възпоменание на хората от транс общността се отбелязва ежегодно на 20 ноември като ден за възпоменание на онези, които са били убити в резултат на трансфобия. Това е ден, в който се обръща внимание на продължаващото насилие, на което са подложени транс хора по целия свят. Денят за възпоменание на транс хората е основан през 1999 г. от малка група транс хора и поддръжници в памет на убитата транс жена Рита Хестър в Олстън, Масачузетс.

Обикновено възпоменанието включва четене на имената на хората, загубили живота си от 20 ноември на предишната година до 20 ноември на текущата година, и може да включва други действия, като бдения със свещи, специални църковни служби, шествия, изложби на изкуство, кампании за събиране на храна и прожекции на филми. През 2020 г. президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че трансфобското насилие, на което са подложени транс жените, е недопустимо.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В навечерието на Деня за възпоменание на транс общността нека всички да повишим осведомеността за живота на транс хората, загубен поради омраза и насилие и нека всички почетем паметта на Рита Хестър и на всички онези транс жени, които са загубили живота си само защото са били различни.