Днес е Международния ден за възпоменание на транс хората

 
BHK Banner
 

Международният ден за възпоменание на хората от транс общността се отбелязва ежегодно на 20 ноември като ден за възпоменание на онези, които са били убити в резултат на трансфобия. Това е ден, в който се обръща внимание на продължаващото насилие, на което са подложени транс хора по целия свят. Денят за възпоменание на транс хората е основан през 1999 г. от малка група транс хора и поддръжници в памет на убитата транс жена Рита Хестър в Олстън, Масачузетс.

Обикновено възпоменанието включва четене на имената на хората, загубили живота си от 20 ноември на предишната година до 20 ноември на текущата година, и може да включва други действия, като бдения със свещи, специални църковни служби, шествия, изложби на изкуство, кампании за събиране на храна и прожекции на филми. През 2020 г. президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че трансфобското насилие, на което са подложени транс жените, е недопустимо.

В навечерието на Деня за възпоменание на транс общността нека всички да повишим осведомеността за живота на транс хората, загубен поради омраза и насилие и нека всички почетем паметта на Рита Хестър и на всички онези транс жени, които са загубили живота си само защото са били различни.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина