България е класирана на 70-то място в класацията на Spartacus Gay Travel Index за ЛГБТИ+ пътувания

Ако сте на определена възраст, сигурно си спомняте дебелите гей справочници Spartacus International. Публикувани за пръв път през 1970 г., Spartacus по-късно се модернизира в приложение през 2011 г.

Този авторитет в сферата на гей пътуванията публикува годишния си индекс Spartacus Gay Travel Index, който оценява положението на ЛГБТИ+ общността в общо 203 държави и региони, както за местните жители, така и за посетителите.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Понастоящем индексът включва 17 категории, вариращи по влиянието от права, свързани с пола и брака, до закони, насочени срещу ЛГБТИ+, както и религиозното влияние в даден регион.

През 2023 г. Малта за пръв път бе категоричен победител, което доказва, че е правилният избор за тазгодишния ЕвроПрайд през септември.

Канада и Швейцария се изравниха за второто място, като Швейцария направи най-голям скок от седем на дванадесет точки заради въвеждането на равнопоставени бракове и прогресивен закон за полово самоопределение за лица над 16-годишна възраст.

Израел и Виетнам също получиха подкрепа за забраната на конверсионната терапия. Понастоящем само 23 държави са забранили тази остаряла и опасна практика. Консервативното правителство на Обединеното кралство се бави с изпълнението на обещанието си да я забрани в цяла ВеликобританияБългария дели 70-то място с държави като Ангола, Южна Корея, Кипър.

Най-голямо е изпадането на Индонезия от 117-о на 159-о място заради нови анти-ЛГБТИ+ закони. В същото време Афганистан, Чечения, Иран и Саудитска Арабия се нареждат на „първите“ места по негостоприемство към ЛГБТИ+ общността.

Домакинът на Световното първенство по футбол през 2022 г., Катар, е класиран на 191-во място от Spartacus.

По подобен начин US-Index предоставя информация за всеки от 50-те щата на САЩ.

Можете да видите пълната интерактивна цветна карта тук.