Англиканската църква официално се извини за „срамното“ си отношение към ЛГБТИ+ хората.

 
Sofia Pride 2023
 

Епископите на Англиканската църква написаха писмо, в което признават, че ЛГБТИ+ хората „понякога са получавали враждебно и хомофобско отношение„, но трябва да бъдат и са „добре дошли и ценени„.

То идва, след като Англиканската църква заяви, че ще откаже да позволи на еднополови двойки да сключват брак в нейните църкви, но за първи път ще благослови гражданските бракове между лица от един и същи пол.

В писмото се казва: „Искаме да се извиним за начините, по които Църквата на Англия се е отнасяла към ЛГБТИ+ хората – както към тези, които се покланят в нашите църкви, така и към тези, които не се покланят.“

„Дълбоко съжаляваме за моментите, в които сме отхвърляли или изключвали вас и тези, които обичате. Случаите, в които сте получавали враждебен и хомофобски отговор в нашите църкви, са срамни и за това се разкайваме.“

Потвърждаваме, публично и недвусмислено, че ЛГБТИ+ хората са добре дошли и ценени: всички ние сме Божии деца.

Плановете, които ще бъдат изложени в доклад до Светия синод, ще позволят на еднополовите двойки да посещават църквата за служби, включващи молитви за посвещение, благодарност и Божия благословия след законна брачна церемония.

Синодът ще бъде помолен да обсъди предложенията на заседанието си от 6 до 9 февруари. Основният дебат по предложенията е насрочен за 8 февруари.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина