Кралица Елизабет II и правата на ЛГБТ+ общността

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст в четвъртък, след като здравословното ѝ състояние се влоши за много кратко време. Според изявление на Бъкингамския дворец тя е била транспортирана до замъка Балморал в Шотландия, където е останала под лекарско наблюдение, преди да почине.

Елизабет II бе най-дълго управлявалият монарх в британската история, като заемаше трона в продължение на 70 години, а годишнината беше отбелязана с платинен юбилей през февруари. През седемте десетилетия, през които управлява, тя наблюдаваше широк политически и културен напредък за ЛГБТ+ британците – от декриминализирането на хомосексуалността до легализирането на еднополовите бракове, приемането на антидискриминационни закони и др.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

За разлика от Даяна, Принц Уилям и Кейт Мидълтън, Елизабет II не е заявявала твърдо позицията си по ЛГБТ+ въпросите. Както е прието в монархията, кралица Елизабет II се придържа към „политически неутралитет“ и избягваше публични коментари за правата на ЛГБТ+ общността (факт, за който се оплакват много коментатори). Въпреки това тя дава кралско съгласие за много исторически законодателни актове в областта на ЛГБТ+ правата, с които управляващият монарх одобрява законодателни промени, и до голяма степен подкрепя правата на ЛГБТ+ хората.

Забрана на конверсионната терапия. Миналият май кралицата обяви, че забраната на т.нар. конверсионна терапия ще бъде приоритет за правителството на Обединеното кралство. Съобщението беше отпразнувано от ЛГБТ+ защитници, тъй като подобна забрана се обсъждаше, откакто бившият министър-председател Тереза Мей обяви плановете си да забрани практиката през 2018 г. В сегашния си вид обаче настоящата забрана на конверсионната терапия не включва защита за транс хората – разпоредба, срещу която ЛГБТ+ британците протестират.

През 2013 г. Елизабет подкрепи нова харта на британската Общност на нациите – асоциация на държави, които са предимно бивши британски колонии. „Ние се противопоставяме безкомпромисно на всяка форма на дискриминация„, се посочва в хартата, „независимо дали тя се корени в пол, раса, цвят на кожата, вероизповедание, политически убеждения или други причини.“ Мнозина възприеха последното като мълчаливо одобрение на правата на ЛГБТ+ общността. Други обаче изтъкнаха, че в хартата не се заявява изрично ангажимент към равенството на ЛГБТ+ хората, нито дори думите „гей“ или „лесбийка„, както съобщи тогава Advocate.

По време на речта на кралицата през 2017 г. Елизабет заяви: „Моето правителство ще постигне по-нататъшен напредък в борбата с разликата в заплащането на жените и мъжете и с дискриминацията срещу хората въз основа на тяхната раса, вяра, пол, увреждане или сексуална ориентация.“ Според PinkNews това е първият път, в който кралицата споменава правата на ЛГБТ+ общността от 2003 г. насам, когато тя обещава да подкрепи законодателството относно еднополовите партньорства.

Елтън Джон, ЛГБТ+ организация Stonewall, културни дейци и политици изпратиха съболезнованията си след смъртта на кралицата.
Елтън Джон написа в Instagram: „Заедно с останалата част от нацията съм дълбоко натъжен от новината за кончината на Нейно Величество кралица Елизабет.

Сред другите ЛГБТИ+ личности, които изразиха съболезнованията си и тъгата си по повод кончината на кралица Елизабет II, бяха звезди от Drag Race, актьори и политически фигури.

С тази тежка новина за кралското семейство, много фенове на Нетфликс продукцията „Короната“ започнаха да си задават въпроси за предстоящия сезон. В съобщение Питър Морган, който е автор и на филма „Кралицата“ от 2006 г. с участието на Хелън Мирън, казва, че очаква снимките на шестия сезон на „Короната“ да бъдат преустановени за известно време. Той пише: „Короната“ е любовно писмо към нея (Елизабет II) и засега нямам какво да добавя, само мълчание и уважение. Очаквам, че и ние ще спрем снимките в знак на уважение„, както съобщава Deadline.