„Не си мой тип“ или политиката на отхвърлянето в ЛГБТ+ общността

Във филма „Буги нощи“ покойният Филип Хофман играе ролята на Скоти – приятел на начинаещата порно звезда Дърк Диглър. В една от сцените той се опитва да целуне Диглър на партито за посрещането на Нова Година в Лос Анджелис, но бива отхвърлен. Следва реакция на объркване, фрустрация и самосъжаление. Преди години съчувствах на Скоти, но днес вече се чувствам различно, когато гледам филма. Мисля си: „Скоти, той дори не е гей. Не го приемай толкова лично.“

Куиър хората са добре запознати с чувството на отхвърляне. От ранна възраст идеята за него витае над нас като мрачен облак, който заплашва връзката с най-близките ни. Когато бях по-млад всяка форма на отхвърляне ме нараняваше силно. Мисля, че при всички младежи е така. Нямаме увереност в стойността и идентичността си и всяко „не“ ни удря като бурна вълна, която не просто се сблъсква с брега, а унищожава наченките на всякакви основи, построени върху него.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

С напредъка на възрастта и помъдряването продължаваме да срещаме отхвърляне, дори повече от преди. Новите запознанства са социална игра на привличане и отхвърляне сред милиардите хора, обитаващи планетата ни. През последните години технологиите оказват неизмеримо влияние върху срещите, ухажванията и намирането на приятели и романтични и сексуални партньори. В нито един друг момент от историята човечеството не е имало способността да разглежда профилите на безкрайно много потенциални партньори всеки ден и да ги филтрира по местоположение, хобита, фетиши и т.н.

От друга страна, приложенията за запознанства увеличават и случаите на отхвърляне. В рамките на един ден могат да те отхвърлят над 100 мъже в Grindr. Стар мит разказва как гръцката поетеса Сафо се е хвърлила от скала, след като любовта ѝ е била отхвърлена от Фаон. Представете си как щеше да се почувства тя, ако беше отхвърлена 100 пъти за един ден. Има ли изобщо толкова скали по света? Проучвания доказват, че отхвърлянето сред ЛГБТ+ хората е по-често срещано отколкото сред хетеросексуалните. Това не означава, обаче, че ние знаем как да се справяме с него по-добре. Все пак се предполага, че Сафо също е бил куиър и… скочил е от скала. Възможно е всяко отхвърляне да предизвика чувството на предишна травма и да се отрази на увереността ни.

Психологът Марти Купър споделя: „Много често се налага да обяснявам на ЛГБТ+ пациенти, че процеса на запознаване е игра на съвпадение. Този начин на мислене изисква от човек да загърби ‘отхвърлянията’ и да се фокусира върху намирането на подходящ партньор.“ Измислените идеали за перфектната мъжка форма несъмнено се отразяват на гей общността, но разнообразието също си тежи на мястото. Съществуват различни субкултурни групи – twinks, bears, daddies, leather, jocks, geeks и т.н. – които обединяват определен тип хора и ограничават търсенията им, според вкусовете. Този феномен, разбира се, не се ограничава само до cis-мъжете. Много лесбийки също имат определен тип жени, които харесват – по-женствени или по-мъжествени.

Когато съвпаднеш с някой в Tinder, приложението ти казва: „It’s a match“ („Има съвпадение“), а не „Ставаш за нещо“ или „Красив/а си“. Тогава защо толкова много хора объркват едното с другото? Защо много хора си казват, че не са достатъчно привлекателни, а не че просто не са типа на някой друг? Марти Купър обяснява: „Дизайнът на тези приложения ни кара да си мислим, че сме „печелещи“ или „губещи“. Винаги се замисляме, дали покриваме критериите на отсрещния човек.“

Истината е, че приложенията за запознанства са фалшив барометър за стойността и красотата на един човек, а отхвърлянето никога не е нещо лично. Всичко е изключително субективно и никой не притежава диплома за добър или правилен вкус. Когато приложите това мислене върху отхвърлянията, всичко ще придобие различен смисъл, а освен това ще си спестите и много разочарования и негативни емоции.

Автор: Матиас Роуз