Републиканците от Камарата на представителите внесоха национален законопроект „Не казвай гей“

Повече от 30 републиканци от Камарата на представителите са подкрепили законопроект, който да въведе по-разширена версия на закона „Не казвай гей“ не само във Флорида, но и на национално ниво.

Във вторник републиканецът от Луизиана Майк Джонсън внесе H.R. 9197 или „Закон за спиране на сексуализирането на децата„, който, ако бъде приет, ще забрани финансирането с държавни пари на „всяка сексуално-ориентирана програма, събитие или литература за деца под 10-годишна възраст“ – което на практика ще означава всичко, свързано с ЛГБТИ+ хората.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Законопроектът залага дефиниция на „сексуално ориентирана дейност“ по начин, който изглежда умишлено широк. В допълнение към „непристойното или похотливо“ описание на гениталиите, законопроектът е насочен и към „всякакви теми, свързани с половата идентичност, половата дисфория, транссексуалността, сексуалната ориентация или свързани с тях теми„, като всяко обсъждане на пола или сексуалната идентичност се третира като еквивалент на излагане на деца на порнография.

Подобно на закона на Флорида „Не казвай гей„, H.R. 9197 изглежда умишлено неясен, позволявайки на консервативните политици и съдии да се противопоставят на речта, образованието и изразяването на ЛГБТИ+ теми и идентичности, особено на транс хората, като същевременно оставят хетеро проявите без последствия.

Подобно на много от колегите си републиканци, Джонсън особено много се вълнува от това, което смята за „радикална теория на пола„, и към идеята, че транс хората и драг кралиците злоупотребяват сексуално с деца заради самото си съществуване.

В прессъобщение, в което се популяризира въвеждането на законопроекта, Джонсън цитира анти-транс доклад, наречен „Подготвяне на бъдещи революционери„, на крайнодесните The Claremont Institute, които през последните години се присъединиха към екстремистките теории на конспирацията и яростно защитава бившия президент Доналд Тръмп.

Разбира се, тъй като в момента демократите контролират и двете камари на Конгреса, законопроектът има малък шанс да бъде приет. H.R. 9197 е предаден на Комисията по надзор и реформи към Камарата на представителите, председателствана от Каролин Малоуни, дългогодишен защитник на правата на ЛГБТИ+ общността, която тази година се застъпи за рационализиране на процеса по смяна на имената на транс хората във документите им за самоличност.

Тъй като до междинните избори остава по-малко от месец, законопроектът на Джонсън не изглежда толкова като легитимно политическо предложение, особено след като законодателството на Флорида е изправено пред съдебен процес за собствената си конституционност, а по-скоро като политическа игра, демонстрираща на републиканската база, че той и неговите съвносители са готови да превърнат живота на куиър хората в цялата страна в ад, ако бъдат преизбрани.