ИЗСЛЕДВАНЕ: ГЕЙ МЪЖЕ СЪЧЕТАВАТ СЕКС И НАРКОТИЦИ ОТ САМОТА

Разпадането на връзки е честа причина за по-честа употреба на наркотици и повече кемсекс (секс под влиянието на наркотици) сред гей мъжете. Това е едно от заключенията в ново изследване, публикувано в Contemporary Drug Problems и цитирано от PinkNews.

През последните години кемсексът набира скорост сред гей общностите в големите западни градове. Освен основната вреда – пристрастяването, тази практиката води със себе си висок риск от заразяване със ХИВ, както и други заплахи, произтичащи от намаления самоконтрол под въздействието на наркотиците.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Авторите казват, че много млади гей мъже, които правят кемсекс, имат дълбока нужда от любов и емоционална връзка с други мъже. Изводите са на база интервюта с 25 мъже на възраст между 23 и 30 години, от които 14 използват наркотици по време на секс, а други 11 са участвали в други аспекти от кемсекс сцената.

Много от интервюираните чувстват липса на любов или неуспешно търсят любов. „Страданието и самотата, които следват след романтична раздяла, могат да предизвикат неконтролируема употреба на наркотици, а усещането за ‘любовно сливане’ между участващите в кемсекса може да увеличи взимането на други рискове,“ каза водещият изследовател Ромейн Амаро.

„Но романтичните връзки могат да създадат и важна символична и материална подкрепа за установяване на граници при употребата на наркотици.“

Много мъже, които са преживели тежка раздяла, са споделили, че наркотиците са им позволили да се чувстват свободни след края на връзката. „Изследвайки субективните, емоционални и романтични причини за участието в кемсекс, демонстрирам как младите гей мъже навигират между грижата за здравето си и емоционалните си връзки с други мъже,“ каза Амаро.