Руската компания Вимпелком е глобена за излъчване на „ЛГБТ филм“ без 18+ рейтинг

В края на миналата седмица руският оператор на мобилни и стрийминг услуги Вимпелком беше глобен за това, че не е поставил възрастов рейтинг 18+ на филм, в който се споменават ЛГБТ взаимоотношения, съобщиха руските информационни агенции от съдебна зала в Москва.

Миналата година Русия затегна анти-ЛГБТ законите си, като позволи на властите да глобяват всяко лице или организация, за които се установи, че са пропагандирали теми свързани с ЛГБТИ+ общността публично, онлайн или във филми, книги или реклами.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На Вимпелком е наложена глоба от 1 млн. рубли (19 000 лева) за разпространение на филма „Малката Италия„, който включва ЛГБТ сцени, без обозначение 18+, съобщава агенция Ройтерс. През последните седмици за същото нарушение бяха глобени Kinopoisk, собственост на технологичния гигант Yandex (YNDX.O), и стрийминг сайтът Ivi. Вимпелком, който предоставя мобилни услуги под марката Beeline и управлява стрийминг сайта Beeline TV в Русия, не отговори на молбата на Ройтерс за коментар.

Компанията не е признала вината си, съобщи РИА, като се позова на неин представител в съда. Адвокатът на Вимпелком заяви, че Beeline TV е достъпна чрез абонамент.

Всеки абонат знае какво избира и гледа, няма широко разпространен достъп„, е цитиран адвокатът. Руските законодатели твърдят, че руските закони са необходими, за да се защити обществото от това, което те смятат за упадъчни „западни ценности„.