Текстово съобщение призовава ЛГБТИ+ израелци да се покаят или да умрат

Мнозина куиър израелци са получили текстови съобщения на телефоните си, които призовават да се покаят от „греха“ си или следва да бъдат депортирани или убити. Повечето съобщения са получени в края на миналата година съобщава Йерусалим пост.

Вие сте ЛГБТ и вероотстъпници“ започва съобщението. „Вие заслужавате наказание, смърт и депортация от Израел. Елате в Йешива Ор Елханан за да се покаете. Ние ще ви приветстваме ако се посветите на вярата.“ Йешива Ор Елханан е Ортодоксално еврейско религиозно училище в Йерусалим. Ортодоксалния Юдаизъм не е отворен и не подкрепя ЛГБТИ+ идентичностите за разлика от Консервативния и Реформиския клонове на вярата.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В съобщението се твърди, че е разпратено от равин Кхаим Ареш Хадаш, директор на упоменатото училище. В него също са поместени телефонен номер и профил в Телеграм за контакт. Хадаш отрича той или училището да имат връзка със съобщението или да са адресирали ЛГБТИ+ теми. Той призовава и да последва полицейско разследване. ЛГБТИ+ организациите призоваха Хадаш публично да отхвърли написаното в съобщението, за да се избегне допълнително богохулство, напрежение между гражданите и конфликт. Към това те предлагат и диалог между Хадаш и ЛГБТИ+ общността.

Йорам Хакохен, изпълнителен директор на Израелската интернет асоциация изказва съмнението, че зад съобщението стои хакерска група с името „Тъмна сянка“ или някой свързан с тях. Това твърдение той базира на атака срещу сайта за запознанства Атраф през Октомври, когато организацията е придобила данините на много от потребителите. Към това той добавя, че би следвало да е сравнително лесно да се проследи от къде е изпратено съобщението, което би довело до наказателно производство срещу извършителите.