Според ILGA: Водещите страни по ЛГБТИ равенство правят крачка назад

ILGA-Europe публикуваха резултати от ежегодното си проучване Rainbow Map and Index. Според тях водещите страни по ЛГБТИ равенство в Европа досега са направили крачка назад по отношение на осигуряването на добри условия за ЛГБТИ гражданите си. Организацията предупреждава, че времената са много важни, тъй като правителствата използват пандемията като оправдание за налагането на ограничения на човешките права и това се отразява най-вече на малцинствените и уязвими групи.

Сред основните заключения от проучването на ILGA-Europe са, че в 49% от европейските страни не се наблюдава положителна промяна през последната година; че някои страни правят крачка назад за втора поредна година; че транс правата оказват най-голямо влияние върху положителната или негативната промяна в страните; че на най-впечатляващ прогрес по отношение на борбата срещу дискриминацията се радват интерсекс хората.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На първите места за най-добри условия за ЛГБТИ хората са страните Малта, Белгия, Люксембург, Дания и Норвегия, а на последните места са съответно Азербайджан, Турция, Армения, Русия и Монако. Страните, които са отбелязали най-голям регрес спрямо миналата година са Унгария, Полша и Франция, а страните, които се радват на най-голям прогрес са Черна Гора, Северна Македония и Холандия.

Пълните резултати на Rainbow Map and Index може да прочетете тук.