Как премина протестът „Не на омразата“?

Вчера, 1-ви ноември, от 18:00 пред Съдебна палата се състоя протест „Не на омразата“. Причината за проявата бе поредната атака срещу ЛГБТ общността в България. Напомняме, че в края на миналата седмица група от около 10 мъже и жени, начело с кандидат-президента, Боян Расате, нахлуха в общественият ЛГБТ център Rainbow Hub и за минути изпотрошиха всичко, до което успяха да стигнат. Всичко това се случи докато в Rainbow Hub тече събитие за правата на транс хората, пред очите на всички присъстващи.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Днес на Протест „Не на омразата“ дойдоха стотици. От потрошения Рейнбоу Хъб тръгнахме десетина човека, и попаднахме в море от подкрепа, солидарност, решителност и любов. Чувството беше неописуемо, и толкова нужно! По време на протеста до нас достигна новината, че ЦИК с единодушно решение сваля имунитета на Боян Расате, за да бъде подведен под отговорност за действията си. Победа и малка стъпка в правилната посока. А ние осветихме нощна София с надежда, но и с решителност, че повече няма да търпим да бъдем сбутани в ъгъла, невидими, на тъмно.

Стотици хора пред Съдебна палата заявиха свята гражданска позиция и желанието си за промяна. Протестиращите скандираха за равни права, нещо, което дълги години е водеща тема сред общността в България и нещо, за което институциите често си затварят очите.

Мануела Попова от фондация Билитис, която беше на място по време на атаката в Rainbow Hub, сподели за протеста „Сълзите ми напираха през цялото време, но не от причините, които целеше Расате, а от щастие. Щастие, че ви има, че бяхте там с нас, че споделяте мъките ни и радостите ни. Никога не съм се чувствала толкова приета и обичана, колкото днес. “

„Един до друг срещу омразата. Ще помним тази вечер дълго. Благодарим на всички, които дойдоха или ни подкрепяха от разстояние. Промяната идва.“ споделиха от фондация GLAS

Искаме промяна!
Не с юмруци, а със закони!
Сега!