Европейската комисия представи стратегия за равнопоставеност на ЛГБТИ+

Европейската комисия представи първата по рода си стратегия на ЕС за равенство на лесбийки, гей, бисексуални, транс, небинарни, интерсексуални и куиър хора.

През последните години ЕС постигна постепенен напредък в посока равнопоставеност на ЛГБТИ+ лицата,
но срещу тях продължава да има дискриминация. През 2019 г. 76 % от гражданите на ЕС са били на мнение, че лесбийките, гейовете и бисексуалните лица следва да имат равни права с хетеросексуалните лица, спрямо 71 % през 2015 г. При все това 43 % от ЛГБТ лицата са се чувствали дискриминирани през 2019 г., спрямо 37 % през 2012 г.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Европейската комисия засилва действията за насърчаване на Съюз на равенство за всички чрез приемането на първата по рода си Стратегия на ЕС за равнопоставеност на ЛГБТИК. В нея се определят редица ключови цели в четири стълба, които трябва да бъдат постигнати до 2025 г. Те включват борба с дискриминацията, гарантиране на безопасност, изграждане на приобщаващи общества и заемането на водеща роля в призива за равнопоставеност на ЛГБТИ+ в световен мащаб.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „„Неуморно ще преследвам изграждането на Съюз на равенство. Съюз, в който можеш да бъдеш който искаш и да обичаш когото искаш — без страх от осъждане или дискриминация. Защото да бъдеш себе си не е идеология. Това е твоята идентичност. И никой никога не може да ти я отнеме.“

Информационния документ за стратегията може да видите тук.