Словения официално стана първата източноевропейска държава, признала еднополовите бракове

Легализирането на еднополовите бракове официално влезе в сила в Словения, което е огромна победа за ЛГБТИ+ общността в Източна Европа. Във вторник (1 февруари) законопроектът, с който се актуализира Семейният кодекс на Словения, официално зае своето място сред останалите закони на страната.

През октомври 2022 г. парламентът на Словения прие поправка, с която стана първата източноевропейска държава, която изравни законите за брака и осиновяването за еднополовите двойки. Историческият момент последва решението на висшия съд на страната от юли, който установи, че забраната на еднополовите бракове и осиновявания нарушава конституцията на страната, която забранява дискриминацията.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

След като взе решението си на 16 юли, съдът нареди на словенския парламент да приведе законодателството в съответствие с него в срок от шест месеца, въпреки че решението влезе в сила незабавно. В резултат на това в страната могат да се сключват бракове между двама пълнолетни лица от един и същи пол.

Първоначално законопроектът беше публикуван в Държавния вестник на Република Словения – изданието, което съдържа всички закони на страната – на 28 октомври.

На противниците на законодателството беше даден 15-дневен срок да оспорят решението, което те направиха. На 11 януари, обаче, Конституционният съд на Словения потвърди решението на Народното събрание да обяви референдума за недопустим и на 16 януари законът отново беше подписан в Държавен вестник, като влезе в сила на 31 януари.

Реагирайки на новината, президентът на страната Наташа Пирц Мусар заяви: „Правата на човека не са нито леви, нито десни. Те са универсални и всички ние ги притежаваме (…) преди всичко, те никога не се приемат за даденост, за тях трябва да се борим всеки ден. С развитието на обществата се развива и правото в областта на правата на човека, което разчупва предразсъдъците и се отнася за всички.“

„Ето защо съм щастлива и горда, че днес в Словения сме на пътя на пълното изравняване на правата на еднополовите партньори с правата на хетеросексуалните двойки по отношение на възможността за сключване на брак и съвместно осиновяване на дете.“

В изявление в Twitter Министерството на труда, семейството, социалните въпроси и равните възможности написа: „Радваме се, че днес най-накрая влиза в сила изменението на Семейния кодекс, с което се премахва противоконституционното правно разграничение между еднополовите и разнополовите двойки по отношение на възможността за сключване на брак и съвместно осиновяване на дете.