За инициативата „Танцуваме срещу насилието над жени“

„13 момичета, 2 хореографки и един Влади. Събрахме се за първи път на 30 октомври и от тогава се виждахме всяка събота, всяка неделя и един среднощен вторник. Така интензивно протече инициативата ни „Танцуваме срещу насилието над жени“.“

Някои от прекрасните и отдадени момичета са се включили заради собствения си житейски път, който ги е изправял очи в очи с насилието, основано на пола. Други са просто непримирими пред несправедливостите и чрез танца намират начин да изразят своята непримиримост. А за това се иска кураж. Кураж да застанеш с лицето и тялото си, да надмогнеш притесненията и срама си, да убедиш себе си, хората в залата и целия свят, че си достатъчно силна да се опълчиш на патриархата. Иска се кураж.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Няколко от участничките са с предишен опит, но това не е важното. Най-важното е, че преминават през този процес заедно, като се подкрепят, както в залата с окуражителни думи и движения, така и извън залата, с разговори и приятелско рамо. Именно женската солидарност успяха да вплетат в танц двете хореографки Ива и Алекс.

Ива първа прегръща идеята за инициативата и концептуализира пърформанса, избра музиката и създаде история, която в малко над 5 минути показва в плътност разнообразието на женската сила. В главата й веднага се завъртяха кадри от видео версия на тази история, която заснехме по нейно предложение и под нейната режисура. Но нейната притегателна сила надхвърли танцовата зала и привлече за каузата много други важни партньори: Алекс, която ни научи на „груув“ и добави важни сюжетни линии и детайли в пърформанса; Плам Мирчева от Wolfpack Stuido, която заедно с Петьо се впуснаха в операторско приключение с нас; Dance Station, които отвориха залите си за нас; Красимира Димитрова, която направи музикалния микс; и много други.

Премиерата на видеото „Танцуваме срещу насилието над жени“ ще бъде на 25 ноември 2021 в предаването „100% будни“ по БНТ. Флашмоб версия момичетата ще представят същата вечер на Протеста срещу насилието над жени пред Съдебната палата в София. Прекрасните снимки са дело на Емил Методиев.

Напомняме ви: Съдебна палата, този четвъртък, 25.11.2021 г. в 18:30 ч. – за да покажем солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола и смело да заявим “Нито една повече!”