ЛГБТ организации се срещнаха с главния прокурор

Днес представители на фондациите GLAS и Bilitis се срещнаха с главния прокурор, заместник-главни прокурори и административния ръководител на Софийската градска прокуратура. На срещата присъства и адв. Силвия Петкова, която прие да поеме защитата на пострадалите при нападението над Рейнбоу Хъб, както и да ни окаже съдействие за изготвянето на предложенията за промените в НК.

Димитър Богданов запозна представителите на Прокуратурата с доклада за престъпления от омраза, които фондация ГЛАС съставя всяка година на базата на постъпилите сигнали в платформата wearetolerant.com Инициираната от тях среща беше с цел съвместна работа за ефективното преследване на престъпления, мотивирани от хомофобия и трансфобия.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Прокуратурата пое ангажимент да внесе в следващото НС експертни предложения за въвеждане промени в НК, свързани с престъпленията от омраза въз основа на сексуална ориентация, пол и полова идентичност. Също така, се ангажираха с последователно сътрудничество в рамките на правомощията на прокуратурата по темата за престъпления, извършени по дискриминационни подбуди.