Тексас: Групи за защита на правата на човека с писмо до ООН

Групи за защита на правата на човека, сред които Американският съюз за граждански свободи в Тексас, Equality Texas, GLAAD и Кампанията за правата на човека, се обединиха, за да представят изчерпателен доклад пред ООН. В доклада се обръща внимание на влошаващото се положение с човешките права на ЛГБТИ+ хората в Тексас.

С подкрепата на Клиниката по правата на човека към Юридическия факултет на Тексаския университет в Остин, тези организации представиха 37-странно съвместно писмо до 17 независими експерти, работни групи и специални докладчици в ООН относно кризата с човешките права, пред която са изправени ЛГБТИ+ тексасците.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В съвместното съобщение на ACLU of Texas и Equality Texas се отбелязва, че след рекордно дългата законодателна сесия в щата – с повече от 140 внесени анти-ЛГБТИ+ законопроекта – тексасците сега се борят с набор от нови закони, които премахват медицинската свобода за транс младежите, цензурират училищните библиотеки, забраняват на транс спортисти да участват в колективни спортове, заплашват сигурността и съществуването на драг изяви и подкопават и без това ограничените правомощия на местните власти.

Според прессъобщението тези закони са системна атака срещу основните права, достойнство и идентичност на ЛГБТИ+ хората, която отваря вратите за дискриминация както от страна на публичните, така и от частните субекти.

В подробния доклад се разглеждат шест критични законодателни акта, приети по време на 88-ата законодателна сесия в Тексас, всеки от които представлява аспект от това, което според групите е всеобхватно посегателство върху правата на ЛГБТИ+ общността.

  • S.B. 14 забранява медицинските грижи на транс младежи, свързани с утвърждаването на пола им, като например средства за хормонални терапии.
  • S.B. 17 спира държавните университети да поддържат програми за разнообразие, равенство и приобщаване.
  • S.B. 15 забранява на транс спортисти да участват в колежански спортове.
  • SB 763 разрешава на необучени свещеници да консултират студенти, което създава риск ЛГБТИ+ студентите да бъдат изложени на вредни практики.
  • S.B. 12 забранява публичните драг изяви, като ги определя като „дейности със сексуално съдържание„.
  • H.B. 2127 застрашава местните наредби за недискриминация, което засяга жилищните права на ЛГБТИ+ хората.

Според активистите тези закони в своята съвкупност създават дискриминационна и враждебна среда, като оказват сериозно въздействие върху здравеопазването, образованието, жилищното настаняване, културното изразяване и спортното участие на ЛГБТИ+ общността в Тексас.