Над 8000 човека се подписаха в петиция за промени в Наказателния кодекс

Вчера, 19 ноември, в Министерство На Правосъдието, Фондация Bilitis входира подписите на 8,181 човека от България и света, настояващи за промени в Наказателния кодекс, с цел включване на сексуалната ориентация и половата идентичност като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза и други престъпления.

Текст към петицията:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Уважаеми г-н Стоилов,
Уважаеми г-н Дерменджиев,

България е една от малкото държави-членки на ЕС, в които престъпленията от омраза въз основа на сексуалната ориентация на жертвата, половата идентичност или изражението на пола не са признати в закона и не се преследват ефективно.

С оглед на продължаващите атаки срещу български граждани по хомофобски подбуди, вкл. и срещу младежи, ние от фондация Билитис инициирахме подписка. Подписката има за цел да насочи вниманието на Министерство на правосъдието към продължаващия проблем и да инициира промени в Наказателния кодекс.

С приложената петиция, подписана от 8 181 човека от България и света, приканваме Министерството на правосъдието да реагира на исканията и препоръките на българските ЛГБТИ организации – Bilitis Foundation, GLAS Foundation и Младежка ЛГБТ организация „Действие“, и на Български хелзинкски комитет, да започне обсъждане на конкретни действия в отговор на насилието, на което сме свидетели, и да започне работа по промени в Наказателния кодекс с цел включване на сексуалната ориентация и половата идентичност като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза и други престъпления.