Темата за семейството е във фокуса на София Прайд 2023

София Прайд, най-голямото шествие в защита на човешките права в България, ще се проведе на 17-и юни. Тази година фокусът на събитието е многообразието от семейства и важната роля, която семейството има за ЛГБТИ+ българите. За първи път 11 български семейства ще застанат с лицата и имената си в подкрепа на кампанията “Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023”. Фотографиите са дело на едно от най-големите имена у нас – Костадин Кръстев-Коко.

Галина Георгиева, мениджър на висока позиция в голяма международна IT компания, е едно от лицата на София Прайд 2023. Тя взима участие във фотосесията и кампанията заедно със съпругата си Елена и техните син и дъщеря. Двете жени сключват граждански брак в Малта, тъй като в България това е все още невъзможно. Галина споделя:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Ние възпитаваме нашите три децата да обичат, а не да мразят. Затова и всяка година нашето семейство е на София Прайд. Събитието е много празнично, но не трябва да забравяме, че е и протест. Все още ЛГБТИ партньорите в България не могат да сключат законно брак у нас.

Част от кампанията са и популярният водещ и DJ Мартен Роберто и съпругата му – радио и ТВ водещата Джули Лепоева. Те споделят:

Ние сме семейство от повече от 17 години. Работим заедно, забавляваме се заедно, отглеждаме детето си заедно, а това че споделяме общи ценности ни обединява още по-силно. Всяка година изразяваме подкрепата си за ЛГБТИ хората в България и се включваме в шествието на София Прайд.

Организаторите дават възможност на всички желаещи да се включат в инициативата и да качат снимка със семейството си в социалните мрежи,  отбелязвайки @sofiapridebg, а най-цветните предложения ще намерят място и в профилите на София Прайд във Фейсбук и Инстаграм.

Темата за семейството присъства и във визуалния символ на Прайд тази година, който е вдъхновен от българския фолклор. Визуалната опаковки включва елементи от българското везмо и килимарство. Това е поредният прочит на традициите, използван в комуникацията на Прайд, след като кампанията по повод 10-тата годишнина на шествието използва кукерски маски.

През 2022 година юбилейното 15-то издание на София Прайд събра над 12 000 души. Подкрепа към шествието изразиха десетки български компании и организации, както и посланиците и представителите от посолствата на 28 дипломатически мисии.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието е подкрепено Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Absolut, Accenture, Delinian, Draft Kings, EY, HP Enterpise, Ingram Micro, Mastercard, Progress, Paysafe, Sutherland, Walltopia и WorkNomads LAB Hotel.