BraveLab ми помогна да осъзная какви крачки съм направил като гей, като човек и като личност

Днес ви запознаваме с Калоян Миланов, един от участниците в BraveLab – тематична група за ЛГБТИ младежи на възраст между 15 и 29 години. BraveLab и другите три групи за самоподкрепа (куиър-феминистка, транс и интерсекс, както и тази за съ-родителство), които се събират в София през последната една година, са създадени по проекта „ЛГБТИ хората се надигат за промяна“, финансиран от „ИЛГА-Европа“. Ето какво сподели Калоян пред PROUD.bg за впечатленията си от групата, нейния смисъл и ефекта от нея върху формирането на ЛГБТИ общността у нас.

Как разбра за групата BraveLab?
– През Facebook и приятели.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Защо се включи в нея?
– Включих се в групата, тъй като винаги търся и проявявам желание за участие в дейностите, които организира общността ни. Исках да разбера дали групата ще е успешна и дали ще функционира добре. Освен това ми беше интересно до каква степен ще намеря нещо полезно за себе си.

С какво ти помогна?
– BraveLab ми помогна в това да осъзная какви крачки съм направил като гей, като човек и като личност. Помогна ми да се сблъскам и с мнения на хора от общността. И дори да не съм съгласен с тези мнения и да изразя вижданията си, взаимоотношенията ни не се вгорчават от това. Важна роля за добрата групова динамика има модераторът ни Лили. Тя е човек, който умее да внася баланс, да провокира дискусия, да изслушва и да е отзивчива към всички, запазвайки дружелюбната атмосфера. За всичко това се изисква много търпение, отдаденост и любов. Благодарение на BraveLab осъзнах, че за всеки пътят на разкриването е много различен и върви с различни темпове и това трябва да бъде уважено. Разбрах и че не са ми нужни джендър етикети, за да се самоопределя, и по-скоро ме заболява главата от тях.

Защо групите за взаимопомощ са важни?
– Групите за взаимопомощ имат значение колкото всяка една стъпка към израстването на всеки един от нас в ЛГБТИ общността. За някои хора те са жизнено важни, тъй като предразполагат към отпускане. Така те изказват своите грижи и истини единствено в такова безопасно пространство. Други пък може да нямат толкова наложителна нужда от разтоварване и изслушване, но за тях това е нова възможност за социални контакти в рамките на ЛГБТИ общността. Групите за взаимопомощ осигуряват терен за открита дискусия върху проблеми, които иначе се „ступват под килима“ заради табута, предразсъдъци или неудобство. Цялото случване за мен има дори глобален отзвук, макар и малък на пръв поглед. Споделеният опит и направените крачки в индивидуален и колективен план имат отражение в настоящето и бъдещето.

С какво създаването на общностния център Rainbow Hub спомогна за укрепването на ЛГБТ общността?
– С отварянето на Rainbow Hub нещата отидоха на друго ниво. Сякаш това беше първият ни ЛГБТ щаб. Изключително важно е да съществува реално пространство, което да приютява и сплотява хората, които ръководят ЛГБТИ организациите в София. Според мен през последната година и половина се постигна голям напредък в това отношение. А може би кулминацията на този прогрес беше отварянето на Rainbow Hub и тазгодишният София Прайд. Това са моменти от историята на нашата ЛБГТИ култура, които трябва да бъдат празнувани и запомнени. Пространства като това обезателно помагат и на нас младите ЛГБТИ хора да се чувстваме в безопасност, особено когато някой споделя свои лични истини и случки по време на BraveLab. Rainbow Hub поставя бетона между арматурните железа и сега вече сме готови да строим само нагоре.