Нестандартна сцена на Рождество Христово разгневи консерваторите в Италия

Църковна сцена на Рождество Христово, в която вместо традиционните фигурки на Мария и Йосиф са изобразени две майки на бебето Исус, предизвика гнева на консервативните католици и политиците в Италия.

Изобразяването на Рождество Христово по различни начини е популярно в тази предимно католическа страна, но през последните години обществото все повече се потапя в културни войни, тъй като то става все по-светско и мултикултурно.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Свещеникът в църквата „Свети Петър и Павел“ в Капокастело ди Мерколяно, село в провинция Авелино, на около час път с кола източно от Неапол, защити нестандартното изобразяване на раждането на Исус.

С тази сцена исках да покажа, че семействата вече не са само традиционните!„, казва отец Виталиано Дела Сала пред Ройтерс.

В нашите енории виждаме все повече деца от новите видове семейства, които съществуват и са част от нашето общество, деца на разделени и разведени хора, гей двойки, самотни родители, млади майки.“

Отец Дела Сала, известен в Италия с подкрепата си към ЛГБТИ+ общността и левите каузи, казва, че отношението му е в унисон с това на папа Франциск, който тази седмица с историческо решение разреши на свещениците да благославят еднополови двойки.

Сенаторът Маурицио Гаспари от управляващата партия „Форца Италия“ заяви, че нестандартното изобразяване на раждането на Исус „обижда всички, които винаги са уважавали и почитали Светото семейство“.

Групата Pro-Vita & Famiglia (За живота и семейството) го нарече „опасен, както и срамен и богохулен акт„.

Pro-Vita, която стартира онлайн петиция, призоваваща епископа на Авелино да се намеси, заяви, че тази  сцена на Рождеството противоречи на учението на Църквата за семейството и нормализира родителството от един и същи пол и сурогатното майчинство. Досега петицията е събрала повече от 21 000 подписа.

Сурогатното майчинство е незаконно в Италия, а парламентът обсъжда закон, подкрепен от правителството, който ще криминализира и двойките, които прибягват до тази практика в чужбина.