Moderna потвърди началото на тестовия период на ваксината си срещу ХИВ

 
Кабинет Дъга – банер
 

Компанията Moderna потвърди, че първите участници са получили дозата на експерименталната ваксина срещу ХИВ, с което започва фаза 1 на проучването. В съобщение от 27 януари тя заяви, че си партнира с Международната инициатива за ваксина срещу СПИН (IAVI) в работата по ваксината, съобщават от GayTimes.

Подобно на високоефективната ваксина COVID-19, ваксината срещу ХИВ на Moderna използва технологията mRNA, която помага на организма да произвежда протеини, предизвикващи имунен отговор. Първите дози в клиничното изпитване бяха приложени в Училището по медицина и здравни науки към Университета „Джордж Вашингтон“ (GWU) във Вашингтон, окръг Колумбия, като първата фаза има за цел да надгради отговора, наблюдаван при изпитването на концепцията на Moderna.

Изключително сме развълнувани, че развиваме това ново направление в разработването на ваксини срещу ХИВ с платформата mRNA на Moderna. Търсенето на ваксина срещу ХИВ е дълго и предизвикателно, а наличието на нови инструменти по отношение на имуногените и платформите може да бъде ключът към бърз напредък към спешно необходимата ефективна ваксина срещу ХИВ„, казва д-р Марк Файнбърг, президент и главен изпълнителен директор на IAVI.

Въпреки че по приблизителни оценки 38 милиона души в света живеят с ХИВ, все още не е разработена ефективна ваксина. Някои от усилията за това стигнаха до клинични изпитвания, но не успяха да се окажат ефективни на по-късните етапи от процеса. Благодарение на големия напредък в медицината, обаче, животът с ХИВ вече не е смъртна присъда, както беше в разгара на епидемията от СПИН, тъй като вирусният товар може да бъде намален до толкова ниско ниво, че вирусът да не може да се предава.

В Moderna вярваме, че мРНК предлага уникална възможност за справяне с критични неудовлетворени нужди на общественото здравеопазване по света. Вярваме, че напредването на тази програма за ваксина срещу ХИВ в партньорство с IAVI и Scripps Research е важна стъпка в нашата мисия да реализираме потенциала на мРНК за подобряване на човешкото здраве.“ споделя Д-р Стивън Хоуг, президент на Moderna.

Тoзи материал е създаден в рамките на проекта „Рейнбоу хъб“ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната му цел е увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия. Цялата отговорност за съдържанието на материала се носи от Фондация Билитис и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина