Moderna потвърди началото на тестовия период на ваксината си срещу ХИВ

Компанията Moderna потвърди, че първите участници са получили дозата на експерименталната ваксина срещу ХИВ, с което започва фаза 1 на проучването. В съобщение от 27 януари тя заяви, че си партнира с Международната инициатива за ваксина срещу СПИН (IAVI) в работата по ваксината, съобщават от GayTimes.

Подобно на високоефективната ваксина COVID-19, ваксината срещу ХИВ на Moderna използва технологията mRNA, която помага на организма да произвежда протеини, предизвикващи имунен отговор. Първите дози в клиничното изпитване бяха приложени в Училището по медицина и здравни науки към Университета „Джордж Вашингтон“ (GWU) във Вашингтон, окръг Колумбия, като първата фаза има за цел да надгради отговора, наблюдаван при изпитването на концепцията на Moderna.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Изключително сме развълнувани, че развиваме това ново направление в разработването на ваксини срещу ХИВ с платформата mRNA на Moderna. Търсенето на ваксина срещу ХИВ е дълго и предизвикателно, а наличието на нови инструменти по отношение на имуногените и платформите може да бъде ключът към бърз напредък към спешно необходимата ефективна ваксина срещу ХИВ„, казва д-р Марк Файнбърг, президент и главен изпълнителен директор на IAVI.

Въпреки че по приблизителни оценки 38 милиона души в света живеят с ХИВ, все още не е разработена ефективна ваксина. Някои от усилията за това стигнаха до клинични изпитвания, но не успяха да се окажат ефективни на по-късните етапи от процеса. Благодарение на големия напредък в медицината, обаче, животът с ХИВ вече не е смъртна присъда, както беше в разгара на епидемията от СПИН, тъй като вирусният товар може да бъде намален до толкова ниско ниво, че вирусът да не може да се предава.

В Moderna вярваме, че мРНК предлага уникална възможност за справяне с критични неудовлетворени нужди на общественото здравеопазване по света. Вярваме, че напредването на тази програма за ваксина срещу ХИВ в партньорство с IAVI и Scripps Research е важна стъпка в нашата мисия да реализираме потенциала на мРНК за подобряване на човешкото здраве.“ споделя Д-р Стивън Хоуг, президент на Moderna.

Тoзи материал е създаден в рамките на проекта „Рейнбоу хъб“ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната му цел е увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия. Цялата отговорност за съдържанието на материала се носи от Фондация Билитис и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.