Kaк BraveLab промени живота ми

От началото на 2018 г. два пъти в месеца младежи между 15 и 29 години се срещат в София в рамките на младежката инициатива BraveLab. Тя е създадена по проекта „ЛГБТИ хората се надигат за промяна“ на Фондация „Ресурсен център – Билитис“, финансиран от „ИЛГА-Европа“. По време на дискусиите младежите имат възможност да обсъждат важни за тях теми, като осъзнаване на своята ЛГБТИ+ идентичност, разкриване, психично здраве, превенция на ХИВ/СПИН и други сексуално предавани инфекции и пр. Публикуваме впечатления и размисли от проведените досега срещи на един от редовните участници в тях. По негова молба използваме псевдонима му Тино.

Винаги съм бил сравнително затворен и притеснителен човечец и тъкмо когато бях осъзнал колко вредно е това за мен и за социализирането ми, се появи BraveLab. Новите запознанства, сбирките, доказателствата (освен Прайд), че има и други като мен, пречупиха срамежливостта и притеснителността ми.

 
L’N’Q: House & Disco
 

От първата сбирка на BraveLab излязох объркан, но много доволен от себе си като личностен прогрес. Един-два месеца по-късно започнах да говоря по-отворено на тема ЛГБТ, където и да било. Вече почти половин година след първата сбирка, не съм изпускал нито една дата, в която се е провеждал BraveLab, и се усещам как започвам по-открито да говоря за себе си като част от ЛГБТ обществото.

Хората от BraveLab са тези, които както поотделно, така и дружно ми помогнаха да осъзная, че живота ми не зависи от хорското мнение и ми показаха как да живея по-свободен и отворен живот. Няма накъде да бъда по-благодарен на организаторите на клуба, че направиха BraveLab такъв, какъвто е, както и на всичките смели лаборанти за взаимното доверие.