Реакции и равносметки след стрелбата в клуб Q в Колорадо Спрингс

Стрелецът е обвинен в убийство и престъпление от омраза.

Всички пет жертви на ужасяващата стрелба, която разтърси Клуб Q в Колорадо Спрингс, вече са официално идентифицирани.

Имената на барманите Даниел Аштън и Дерик Рамп, както и на Кели Ловинг бяха обявени малко след стрелбата, а имената на останалите две жертви – Ашли Пау и Реймънд Грийн Ванс – бяха обявени през следващите дни. Петима души бяха убити, а най-малко 25 ранени, след като в събота (19 ноември) стрелецът, посочен от полицията като 22-годишния Андерсън Лий Олдрич, откри огън в Клуб Q.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Според Heavy.com Олдрич е внук на републиканеца Ранди Воепел, бивш кмет на Санти, Калифорния. Воепел представлява 71-ви район в района на Сан Диего. Олдрич е арестуван през 2021 г., след като майка му съобщава на полицията, че е била заплашвана от сина си с множество оръжия самоделна бомба. Стрелецът ще бъде отведен в затвора и ще се яви пред съдия чрез видеовръзка, след като бъде изписан от болницата.

Стрелбата в Колорадо Спрингс беше спряна, след като баща и драг кралица са успели да обезвредят стрелеца. Ричард Фиеро представи своя разказ за събитията, като заяви, че се е справил със заподозрения, като е взел оръжието и го е ударил с него, след което драг кралица се е намесила за да помогне на Фиеро да задържи стрелеца до пристигане на полицията.

35-годишната Ашли Пау е майка на 11-годишна дъщеря и е описвана като „любящ и грижовен“ човек. Според сестра ѝ Стефани Кларк, Пау не е била част от ЛГБТИ+ общността, но е дошла в Клуб Q с приятел, за да види стендъп комик.

Даниел Аштън получава работата си като барман в Клуб Q през август 2020 г., след като наскоро се е върнал в родния си град Колорадо Спрингс от Оклахома. Майка му Сабрина говори пред Общественото радио на Колорадо (CPR) малко след смъртоносната стрелба. „Той процъфтяваше, забавляваше се и имаше приятели. Той имаше още толкова много живот, който да даде на нас и на всичките си приятели, и на себе си„. Тя добавя, че с нарастването на анти-транс реториката в САЩ се е притеснявала за безопасността на сина си.

Винаги съм се притеснявала за него„, казва тя. „Той е транс, а транс общност наистина е най-голямата мишена, за която мога да мисля в момента.“

Дерик Рамп работи заедно с Аштън като барман в Клуб Q, като се изявява и като драг артист. Кели Ловинг, транс жена и една от жертвите, наскоро се е преместила в Денвър, Колорадо.

Президентът Байдън написа в Туитър: „Джил и аз се молим за семействата на петимата убити в Колорадо Спрингс и за ранените при това безсмислено нападение.“  В по-дълго официално изявление президентът отбеляза, че „през последните години ЛГБТИ+ общността е била подложена на ужасяващо насилие от омраза„.

Насилието с огнестрелно оръжие продължава да оказва опустошително и особено въздействие върху ЛГБТИ+ общността в нашата страна, а заплахите за насилие се увеличават„, добави той, като отбеляза стрелбата в гей бар в Орландо през 2016 г., където бяха убити 49 души.

Продължаваме да го виждаме в епидемията от насилие и убийства срещу транс жените – особено цветнокожите транс жени„, отбеляза Байдън. „И трагично, видяхме го снощи в това опустошително нападение от въоръжен мъж в нощен ЛГБТИ+ клуб в Колорадо Спрингс.

Звездата на RuPaul’s Drag Race Шанджела използва платформата на танцовото състезание Dancing With the Stars, за да адресира атаката и да призове за незабавни мерки срещу престъпленията от омраза.