Как Елиът Пейдж помогна на транс хората да се почувстват видени

Измина една година, откакто Елиът Пейдж обяви публично, че е транс, превръщайки се в най-разпознаваемия транс човек в публичното пространство. Неговият трогателен пост в Инстаграм се отнасяше до сладко-горчивата радост от разкриването на фона на бурята от дискриминация и насилие, която заобиколи транс хората през последните години.

Активизмът на звездата идва в момент, когато трансфобската реторика и дискриминацията са достигнали тревожни нива в световен мащаб. По данни на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство престъпленията от омраза, насочени срещу транссексуалните, са се увеличили с 16% между 2019 и 2020 г. Неотдавнашен доклад на изследователския проект „Трансреспектът срещу трансфобията“ разкри, че през 2021 г. в световен мащаб са били убити 375 транс и genderqueer хора, като 96% от тях са били трансфизични.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Да виждаме Елиът Пейдж да излъчва радост и транс гордост е изключително утвърждаващо за транс хората навсякъде по света. През този период, когато ситуацията често изглеждаше ужасна за транс обществото, гласове като този на Пейдж бяха антидот, борейки се с преобладаващата негативност с образи на чиста транс радост.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @elliotpage

Невъзможно е да се подцени въздействието, което разкритието на Елиът Пейдж оказа върху транс общността по света.

Когато през април Пейдж разказва пред Опра за топ операцията си: „Вярвам, че тя беше животоспасяваща, а това е така за много хора.

„За една общност е изключително утвърждаващо да гледате как някой известен човек преживява и обсъжда същите проблеми и среща същите препятствия като вас.“ споделят транс хора, които се чувстват видени и репрезентирани.