Германският парламент за пръв път отдаде почит към жертвите на Холокоста от ЛГБТИ+ общността

По време на тазгодишните чествания на Холокоста в Берлин германският парламент за първи път посвети възпоменанието на убитите от нацистите заради тяхната полова идентичност и сексуална ориентация. Органът също така призна десетилетията на преследване на ЛГБТИ+ хора в Германия след Втората световна война.

В продължение на повече от 20 години активисти работят за създаването на официална церемония за ЛГБТИ+ жертвите на нацизма. Председателят на долната камара на парламента, Бундестага, Барбел Бас заяви, че ЛГБТИ+ оцелелите от Третия райх е трябвало да чакат много дълго за признание.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Гей мъже са били убивани, кастрирани или използвани в ужасяващи медицински експерименти в концентрационните лагери. В тези лагери хиляди лесбийки, транс хора и секс работници са били задържани при жестоки условия и заклеймявани като „дегенерати„.

Спомняме си за всички хора, които са били преследвани от националсоциалистите – ограбвани, унижавани, маргинализирани, измъчвани и убивани„, каза Бас в залата на Райхстага пред аудитория, която включваше германския канцлер Олаф Шолц и неговия кабинет.

Най-тежката съдба е сполетяла хилядите жени и мъже, които са били депортирани в концентрационни лагери в резултат на своята сексуалност. Те са се озовавали на най-ниското стъпало на така наречената „лагерна йерархия“ и са били излагани на постоянно насилие без абсолютно никаква защита„, каза Бас.

От 1996 г. насам Германия отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста с тържествени церемонии в Бундестага и събития в цялата страна, посветени на повече от шестте милиона евреи, убити по времето на Хитлер.

За да може нашето общество да помни, е важно да разказваме историите на всички преследвани хора – да подчертаем несправедливостта и да признаем страданията им„, каза Бас.