До три години затвор за хомофобия и трансфобия в Швейцария

Швейцария промени наказателното си право и вече хомофобско и трансфобско поведение подлежи на същото наказание, като расизма – до три години в затвор. Националният съвет гласува и подкрепи промяна със 118 гласа ‘за’, срещу 60 ‘против’.

Промяната в закона бе предложена от Матиас Рейнард, според който: “хомофобията не е мнение. Тя е престъпление и трябва да бъде третирана като такова. На всеки пет хомосексуални, един от тях е правил опит за самоубийство. Половината от тях са дори под 20-годишна възраст. Това е заради омразата и дискриминацията около тях.”

 
L’N’Q: House & Disco
 

Генералният секретар на ЛГБТИ организацията Пинк Крос – Рене Шег сподели следното: “Триумфът ни изпраща важно послание. Решението от днешния ден е важна стъпка. Тя вероятно ще върне Швейцария в класациите за най-добро място за живеене на ЛГБТИ хора, където в момента сме зад Естония и Унгария.”

Организацията планира да предложи и брачното равенство на дневен ред. През 2007-ма година, държавата разрешава гражданското съжителство на еднополови двойки, но те все още нямат същите права за данъци, наследяване и осиновяване.