Едно различно коледно послание от Том Дейли

Какво би станало, ако във Великобритания всеки можеше да бъде всичко, независимо откъде е започнал? Какво би станало, ако всички започвахме от едно и също място. Няма ли това да е повод за гордост?

Олимпийският плувец Том Дейли записа коледна реч за Channel 4 като алтернатива на годишното обръщение на кралицата, което се излъчва на Коледа.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Темата на посланието му беше приобщаването. Дейли, един от най-изявените куиър спортисти в света, хвърли поглед към тазгодишните олимпийски игри и приветства постиженията на транс спортистите, включително канадския футболист Куин, който стана първият транс олимпийски медалист на игрите в Токио. Техните успехи са още по-впечатляващи „особено в сегашния климат на страх и паника около транс хората„, добави Дейли, като уточни: „Няма ЛГБ без Т„.

Том Дейли заяви, че се чувства „невероятен късметлия„, че е получил подкрепа като открит гей спортист – и призна, че за някои животът не е толкова лесен. Той призова да се сложи край на хомофобията в спорта, като заяви, че „единственото му коледно желание“ е да се разкрие гей футболист от Висшата лига, за да имат младите куиър хора, занимаващи се със спорта, добър пример. Дейли също така разкритикува решението Световното първенство по футбол през 2022 г. да се проведе в Катар, като заяви: „Защо позволяваме на места, които не са безопасни за всички фенове и играчи, да бъдат домакини на най-престижните ни спортни събития?“ В края на речта си той отправя призив за приобщаване и равенство, като казва: „Можем да превърнем тази страна в най-приемащата, най-приобщаващата, най-прогресивната страна на Земята.“

На тазгодишните олимпийски игри бяха посрещнати и транс щангистката Лорел Хъбард, както и небинарният скейтбордист Алана Смит. След игрите, през ноември, Международният олимпийски комитет обяви, че отпада от ограниченията за транс спортистите, с което проправи пътя за още по-голямо приобщаване – въпреки че отделните спортове остават свободни да определят свои собствени правила.