10 съвета за безопасност за ЛГБТИ+ младежи в България

Във връзка с възникналите сигнали в социалните мрежи за организирани нападения от групички крайнодясно настроени тийнове над други тийнове в София и Бургас за днес, Събота, резюмирам няколко много важни идеи от последно време в мрежите и добавям няколко свои:
1. Съветвам ви в този ден да не носите отличителни ЛГБТИ аксесоари – знамена с дъги, гривни с дъги, еднорози и пр. Ако носите в себе си плакати с послания, сгънете ги на руло и ги ползвайте само на самото място, където ще се събирате.
2. Движете се в групи. Тръгвайте от дадено място в група и се прибирайте в група. Избягвайте по-тесните и лошо осветени улички. Колело, метро, такси са много добри варианти.
3. Не носете със себе си никакви незаконни оръжия. В случай, че се стигне до конфронтации и намеса на полиция, наличието на незаконни оръжия във вас ви компрометира от законова гледна точка. Ако все пак искате нещо, за да ви е мирна главата, един пепър спрей.
4. Не отвръщайте на провокации.
5. Заредете си добре телефоните и си вземете преносими батерии. Изключително важно е да направите видеа в случай, че нещо се случи. Силата ни в момента е в социалките – колкото по-добре се документира случващото се, толкова по-голяма вероятност има да се проследят евентуални провокатори.
6. За хората в София – бъдете предпазливи около: НДК, Графа, Народния, Съветска и Борисова. За хората от Бургас – около сградата на съда.
7. Ако видите нещо нередно, осведомете моментално властите. Макар и да не сме винаги 100% уверени в тяхната добронамереност или полезност спрямо общността, все пак, това им е работата и БИ ТРЯБВАЛО да я вършат адекватно.
8. В случай, че се стигне до някакъв опит за провокация, и ако сте в близост до мястото, може да опитате да се слеете с Протеста на паветата. По този начин хем се стопявате в тълпата, хем по-лесно може да намерите съдействие.
9. Спазвайте дистанция и носете маските си. Все пак продължаваме да живеем във времето на COVID19.
10. И най-важното: Не се шашкайте. Keep calm and gay SAFELY on. Вашето съществуване не вреди сериозно нито на вас, нито на хората около вас.
Автор: Иван Стоянов