Доклад за престъпления от омраза 2020

 
BHK Banner
 

Повечето жертви или свидетели на престъпления от омраза с хомофобски и трансфобски подбуди, не съобщават за тези инциденти пред правоприлагащите органи. Това сочат данните, събрани от фондация GLAS платформата wearetolerant.com. Подалите сигнали са главно мъже, определящи себе си като гей. Жените, потърпевши от подобни нападки, са в пъти по-малко, показват събраните данни.

Най-голям процент – 80, са жертвите на възраст между 15 и 24 години. Техните нападатели отново в най-голям процент са на същата възраст или по-възрастни. В повечето от случаите нападателят е бил само един, а инцидентите са възниквали главно на обществени места.

Докладваните престъпления срещу лесбийки, гей мъже, бисексуални или транджендър (ЛГБТ) хора най-често са заплахи и закани – общо половината от случаите. Тези заплахи много често са отправяни и онлайн, и често са съпътствани с обиди. В много редки случай се е стигало да физическо нападение. Само 10% от всички подобни случаи, или 15 от 150 подадени сигнала, са били съобщени под някаква форма на полицията.

Много често жертвите на подобна агресия споделят, че не вярват полицията да вземе под внимание случилото си, че няма да се отнесе с необходимата сериозност и че са убедени, че ще бъдат подложени на допълнително хомофобско отношение от страна на самите полицаи.

„Едва неколцина от потърпевшите, които са попълнили онлайн допитването, са съобщили за инцидентите на правозащитните органи. Жертвите на престъпления от омраза в България се чувстват неудобно да докладват пред полицията. Причините за това са основно две – не вярват, че сигналът им ще бъде взет насериозно и ефективно разследван, и се опасяват от допълнителен тормоз от страна на полицейските служители“, сподели Симеон Василев, изпълнителен директор на фондация GLAS.

Наказателният кодекс, не включва сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяването на пола като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза – реч на омразата и други престъпления.

„Фактът, че престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ хората не са санкционирани от закона, е добре познат в общността. Неефективното и много бавно разследване на най-сериозните случаи, като убийството на Михаил Стоянов през 2008 г., обезкуражава жертвите на престъпления от омраза да докладват и да търсят справедливост“, добави Симеон Василев.

От фондация GLAS призовават всеки станал жертва или свидетел, може да подаде сигнал чрез портала www.wearetolerant.com. В полицейските участъци се регистрира пол на жертвата, но не сексуална ориентация, полова идентичност и самоопределение. Онлайн платформата позволява събирането на тази допълнителна информация. Количествените данни, събрани от тази уеб платформа, не са представителни за реалния брой и видовете престъпления, свързани с престъпления от омраза срещу ЛГБТИ в страната, но това са единствените количествени данни, налични по тази тема.

Въпреки че българското законодателство все още не прилага ефективно международните стандарти за човешки права за всички граждани и не преследва хомофобските и трансфобските престъпления, отчитайки дискриминационния мотив на извършителя, всеки станал жертва може да получи безплатна правна помощ чрез правната програма на ЛГБТ Организация Действие.

Всеки от нас може да допринесе за преодоляване на хомофобията, както в здравната система, така и въобще в обществото ни. Жертвите или свидетелите на нападения или дискриминация трябва да сигнализират за това на сайта wearetolerant.com.

Ако сигналите не са анонимни, случаите може да бъдат поети от правната програма на ЛГБТИ Организация Действие. Жертвите също могат да бъдат насочени или да им бъде предложена безплатна психотерапевтична помощ  Анонимните сигнали също имат значение, защото на тяхна база фондация ГЛАС изготвя всяка година доклад за престъпленията от омраза в България. Това е особено важно за страна, в която заради липса на адекватно законодателство правоохранителните органи не следят темата изрично. Издадените досега доклади могат да се намерят на страницата на фондацията – glasfoundation.bg

Повече за правната програма на Младежка ЛГБТ Организация действие и за възможностите да потърсите и отстоявате правата си, можете да разберете на 23 ноември по време на Заключителната конференцията на проекта Rainbow shield, организирана от фондация ГЛАС и ЛГБТ Организация Действие. Можете да я проследите онлайн тук – https://www.facebook.com/events/609736423485102

Конференцията може да бъде гледана и в канала на фондация ГЛАС във Фейсбук.

Този материал се реализира от фондация ГЛАС в рамките на проекта „Rainbow Shield: Подобряване достъпа до правна защита на ЛГБТИ хората в България“. Проектът се финансира от програма „Права, Равенство и гражданство“ на Европейския съюз (2014-2020). За съдържанието на публикацията отговорност носи единствено създателят ѝ. Изразените тук становища не обвързват по никакъв начин Европейската комисия и тя не носи отговорност за използването на информацията, която се съдържа в този материал.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина