Папа Франциск заяви, че да си гей не е престъпление

Въпреки това той все още нарича хомосексуалността "грях".

Папа Франциск направи това, което мнозина наричат историческо изявление срещу законите, които криминализират хомосексуалността.

В интервю за Associated Press папата заявява, че Бог обича всички, и казва на католическите епископи да приемат ЛГБТИ+ хора.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Да бъдеш гей не е престъпление„, каза Франциск пред информационната агенция.

Франциск все още говори за хомосексуалността като за „грях„, но критикува католическите епископи и църковните лидери, които са участвали в настояването за криминализиране на хомосексуалността по света. Той добави, че този вид настроения произтичат от културния произход на лидерите.

Тези епископи трябва да преминат през процес на обръщане„, каза Франциск пред Associated Press, като заяви, че трябва да използват „нежност, както Бог има към всеки един от нас„. Той добави, че тези криминализиращи закони са „несправедливи“ и че Католическата църква трябва да работи за тяхното премахване.

Информационната агенция отбелязва, че той е първият папа, който говори по такъв начин за тези анти-ЛГБТИ+ закони. Това се случва и преди пътуването му до няколко африкански държави – на континент, където има закони за криминализиране на хомосексуалността. Тези закони се коренят в политиките от колониалната епоха, както и в екстремистките тълкувания на ислямското право.

Макар че коментарите на папата по някои ЛГБТИ+ теми са критикувани, той е бил по-приемащ към ЛГБТИ+ хората отколкото неговите предшественици. Той е провеждал срещи с гей и транс католици, въпреки че през 2021 г. Ватиканът издаде декрет, според който църквата не може да благославя еднополовите съюзи. Покойният папа Бенедикт XVI, който се оттегли, позволявайки на папа Франциск да се възкачи на папския престол, имаше много анти-ЛГБТИ+ досие в църквата.

Почти 70 държави в света криминализират еднополовите сексуални отношения. От тях в 11 държави има наказания, които включват и смърт.

Папата обаче нарече хомосексуалността грях. Той заяви пред медията, че трябва да се признае разликата.

Хомосексуалността не е престъпление. Да, но е грях„, каза Франциск. „Добре, но нека първо да направим разлика между грях и престъпление„.