Страните, в които хомосексуалността се наказва със смърт

Макар и ЛГБТ+ правата да са във възход през последното десетилетие в различни части от света, хомосексуалността все още е нелегална в около 70 държави. Цели 11 от тях налагат смъртно наказание – най-вече за мъжете, които правят секс с мъже. Трудно е да идентифицираме кои страни прилагат смъртното наказание и колко често го правят, но използвайки данни от ILGA, ви представяме вероятните случаи.

Афганистан:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Еднополовият сексуален контакт се наказва със смъртно наказание, поради нарушаването на закона на Шариата. Също така, убиването на ЛГБТ хора от членове на семейството не се третира като убийство и се наказва само с две години затвор.

Бруней:

Бруней е най-новото допълнение към списъка. Преди хомосексуалността там се наказваше с 10 години затвор, но този месец страната въведе закон, според който обвинените ще бъдат убивани с камъни.

Иран:

Максималното наказание за гей мъжете в Иран е смъртното наказание. Лесбийките са наказвани със 100 удара с камшик.

Мавритания:

Наказателният кодекс на Мавритания забранява еднополовата сексуална активност за мъже и жени, но с различни наказания. Мъжете са убивани с камъни, а жените лежат в затвор до две години и трябва да платят глоба от 60 хиляди угии (около 400 лева).

Нигерия:

Законите на Нигерия наказват хомосексуалността със затвор, но части от страната прилагат ислямския закон Шариат, според който смъртната присъда също може да бъде наложена.

Катар:

Според наказателния кодекс, содомията се наказва със затвор, но Катар също използва закона Шариат, който наказва със смърт. Важно е да се спомене, че няма такива записани случаи досега.

Саудитска Арабия:

Саудитска Арабия също прилага Шариат. Освен това, всички сексуални връзки извън брака се наказват с убийство с камъни.

Сомалия:

Сомалия има свой собствен наказателен кодекс, но интерпретация на закона Шариат се използва в централната и южната част на страната. На тези територии, наказанието за хомосексуалните се решава от личната преценка на съдия и може да бъде смърт. През март 2013, бе оповестено, че гей тийнейджър е бил убит с камъни пред насъбрала се тълпа, след като бил обвинен в содомия.

Судан:

Обвинените гей мъже в Судан се наказват с бичуване с камшик при първо нарушение на закона, пет години затвор при второ нарушение и смъртно наказание при трето нарушение.

Обединени Арабски Емирства:

Всички сексуални отношения извън хетеросексуалния брак са забранени. Дубай наказва содомията с 14 години затвор, а Абу Даби – с 10. Прилагането на закона Шариат предполага и възможни смъртни наказания, но досега няма документирани случаи.

Йемен:

Сексът между гей мъже се наказва със 100 удара с камшик, а между жени – с три години затвор. Женените мъже, обвинени в хомосексуалност са наказвани със смърт.