Дж. К. Роулинг няма да участва в специалния филм за 20-годишнината на Хари Потър след трансфобски коментари

Актьорският състав и екипът на филмите за Хари Потър се събират за среща, с едно забележително изключение – авторката Дж. К. Роулинг. Във вторник HBO Max обяви, че ще събере актьорите от всичките осем филма за Хари Потър за специален ретроспективен филм, озаглавен „20-годишнината на Хари Потър“: Завръщане в Хогуортс.

В съобщението се казва, че в него ще участват звездите Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт – които не са се появявали публично заедно от премиерата на последната премиера от поредицата – „Хари Потър и Даровете на смъртта – част 2“ – през юли 2011 г., както и Крис Кълъмбъс, който е режисьор на хитовата поредица. В съобщението, обаче, не се споменава човекът, отговорен за създаването на героите – авторката Дж. К. Роулинг, която е критикувана заради възгледите си за транссексуалните хора, които тя гръмко лее из социалните мрежи. Спекулира се, че Роулинг ще бъде показана в архивни кадри от създаването на първия филм, но няма да се появи в специалния филм.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Източници, близки до проекта, заявиха пред TMZ, че той ще се фокусира върху създаването на първия филм преди 20 години, както и върху централния актьорски състав и екипа.

През последните няколко години Роулинг е критикувана за възгледите си относно транссексуалните хора, които на моменти граничат с явна трансфобия. През юни 2020 г. тя се включи в Twitter, за да разкритикува статия с мнение, в която се използва терминът „хора, които имат менструация“ вместо жени, последвано от туиитове, в които продължи с темата за биологичния пол.

По-късно Роулинг уточни, че уважава „правата на всеки транс човек да живее по начин, който му е автентичен и удобен„, и продължи, че би тръгнала на поход, „ако сте дискриминирани въз основа на това, че сте транссексуални.

В същото време животът ми е формиран от това, че съм жена; не вярвам, че е омразно да го кажа„.

След това, през септември 2020 г., тя се сблъска с нови обвинена в трансфобия, след като стана ясно, че злодеят в последната ѝ книга, „Troubled Blood“ – написана под псевдонима на Роулинг, Робърт Галбрейт – е сериен убиец от мъжки пол, който се преоблича като жена, за да убива жертвите си. Ранна рецензия на 900-страничната книга от The Daily Telegraph, в която критикът заявява, че „моралът на книгата изглежда е: никога не се доверявай на мъж в рокля„, предизвика незабавна реакция в интернет.

Разярените читатели се втурнаха към Twitter, за да споделят мнението си, като в Обединеното кралство се появи #RIPJKRowling в популярни тагове.