Иран екзекутира двама гей мъже по обвинение в содомия

Съобщава се, че Мехрдад Каримпу и Фарид Мохамади са осъдени на смърт, след като са били арестувани за първи път преди шест години.

Иранските служби са екзекутирали двама гей мъже по обвинение в содомия, съобщават местни медии и групи за защита на човешките права. Съобщава се, че Мехрдад Каримпу и Фарид Мохамади са били убити в затвора Марагех в северозападен Иран, като са били затворени там след арестите им преди шест години.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В Иран се прилага строг шериат, който забранява всякакъв вид сексуална активност извън хетеросексуалния брак. Сексуалната активност между лица от един и същи пол се наказва със затвор, глоби, а в някои случаи и със смърт.

Информационната агенция „Активист за човешки права“ (HRANA) съобщава, че двамата мъже са били арестувани заради предполагаема „насилствена содомия„. Обвиненията в насилие са често срещана практика, част от несправедливите процеси, които изпълняват анти-гей реториката на режима в страната. HRANA също така твърди, че екзекуциите все още не са отразени от държавните медии в страната. Тя казва, че статистиката на Иранската асоциация на активистите за правата на човека сочи, че между 1 януари 2021 г. и 20 декември 2021 г. са екзекутирани най-малко 299 граждани, като други 85 са осъдени на смърт.

Кармел Меламед, журналист, който отразява събитията в Иран, призова световните организации за защита на правата на човека и правата на ЛГБТ+ общността да обърнат внимание на случващото се. ЛГБТ+ активистът за правата на човека Питър Татчел също изрази възмущението си в Туитър: „Оспорвани обвинения след несправедлив процес. Време е за санкции срещу режима в Техеран за това и други нарушения на правата на човека„.

Снимка: WIKIMEDIA COMMONS