Виртуална акция “СПРИ НАСИЛИЕТО!”

БХК показва на гражданите на столица интерактивно виртуално видео, в което зрителят проиграва критична ситуация и избира какво да се случи.

СПРИ НАСИЛИЕТО!“ е ново виртуално видео на Българския хелзинкски комитет, което може да преживеете през виртуални очила – този път по време на акцията им в град София.

От БХК вече представиха VR-видеото на граждани в Бургас и Пловдив това лято, а днес – на 3 октомври – на специално обособено пространство – в чакалнята на Централна гара, ви очаква от 15:00 до 19:00 ч. Екипът на БХК ще ви съдейства, за да може да гледате – от гледната точка на наблюдаващи – инсцениран случай на домашно насилие – ситуация, на която бихте могли да станете свидетели и във всекидневието си.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Като зрител вие не сте само пасивен наблюдател, вие сте герой във виртуалната реалност с възможността да изберете как да реагирате и какъв избор да направи в критичния момент. С това преживяване организаторите искат да обърнат внимание на осъзнаването какви могат да бъдат последиците от избора ни в подобни ситуации в реалния живот.

Тийзър на видеото можете да видите в страницата на БХК във фейсбук.

Акция „СПРИ НАСИЛИЕТО!“ е част от двугодишна кампания срещу домашното и основаното на пола насилие на Българския хелзинкски комитет и Алианса за защита от насилие, основано на пола. В рамките на проекта е създаден сайтът Spasena.org, където са публикувани два правни анализа на международноправните стандарти и на липсите в българското законодателство по отношение на защитата от основано на пола насилие.