Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като задават въпроса „Правилно ли е това, FIFA?”

Катар е домакин на едно от най-големите спортни събития за тази година – Световното първенство по футбол, което се организира от Международната футболна организация FIFA. Тазгодишното издание на Мондиала се превърна в една от най-обсъжданите теми във всички световни медии, които всекидневно разкриваха скандалните нарушения над правата на ЛГБТ+ общността, както и на човешките права на мигрантите, които работят в държавата. Неспиращите противоречия около спорното домакинството на Катар на събитието на FIFA са причината за стартиране на кампания от фондация GLAS и креативна агенция proof., които искат да насочат вниманието към въпроси, свързани със защитата на правата на хората.

Кампанията се провежда под надслов “Правилно ли е това, FIFA?” и призовава хората да разпространяват “правилните публикации” в Instagram и Facebook, които да споделят със света, като отбележат @FIFA“.

 
L’N’Q: House & Disco
 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GLAS Foundation (@glasfoundation)

Проблемите на Мондиал 2022 стартираха още преди началото на първенството, когато катарските власти арестуваха и нанасяха побои над местни фенове от ЛГБТ+ общността. Подготовката и организацията на Световното първенството по футбол взе и 6500 жертви – мигранти, които строяха стадионите и загубиха живота си поради лошите условия на труд в страната. Дни преди началото на състезанието бяха забранени и всички знамена с цветовете на дъгата на стадионите, което беше ясен знак за нарушаване на свободата на словото и изразяването, подкрепено от FIFA. Международната футболна организация заплаши капитаните на Англия, Уелс, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Германия и Дания с жълти картони, ако си позволят да нарушат техните разпореди и носят ленти “One love”.

Тази кампания е нашият малък принос и опит да насочим вниманието към проблемите, които ЛГБТ+ хората и мигрантите имат в Катар. Световното първенство ще приключи, но проблемите им няма да изчезнат. Трябва да държим Катар и FIFA отговорни.”, заяви Симеон Василев от фондация GLAS.

Хомосексуалността е забранена от закона в Катар и някои от най-популярните футболисти, които участват в Световното, изразиха притеснението си за пътуващите фенове още преди началото на първенството. FIFA и организаторите от Катар увериха футболната общност, че всеки е добре дошъл по време на турнира, независимо от неговата сексуална ориентация. Въпреки това, точно преди началото на събитието, Халид Салман, посланик на Световното първенство от Катар, заяви пред германския телевизионен канал ZDF, че хомосексуалността е “вреда в ума”.