Канада официално обяви конверсионната терапия за наказуемо престъпление

 
Кабинет Дъга – банер
 

Канада забрани конверсионната терапия, присъединявайки се към списъкът от държави, които прекратиха така нареченото „лечение“, поддръжниците на което твърдят, че може да промени сексуалната ориентация или половата идентичност на човека. В петък канадското правителство официално въведе забраната, която беше приета от парламента през декември 2021 г. Сред практиките, които се прилагат в процеса на конверсия, са терапия с разговори и терапия с отвращение, както и медикаментозно или медикаментозно лечение.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо направи съобщението в Twitter в събота, като заяви, че канадският законопроект превръща „предоставянето, насърчаването или рекламирането на терапия за конверсия“ в престъпление. „От днес това е официално: Конверсионната терапия е забранена в Канада. Законодателството на нашето правителство влезе в сила -което означава, че вече е незаконно да се насърчава, рекламира, да се извлича полза или да се подлага някой на тази омразна и вредна практика. Правата на LGBTQ2 хората са човешки права„, каза той.

„LGBTQ2“ е съкращението, използвано от канадското правителство, като „2“ се отнася до „Two-Spirit“ – „културно специфична идентичност, използвана от някои коренни жители за обозначаване на лице, чиято полова идентичност, духовна идентичност и/или сексуална ориентация включва както мъжки, така и женски духове„, според терминологичния речник на правителството.

Освен Канада, има само няколко държави, които са забранили терапиите за конверсия, а именно: Бразилия, Еквадор, Германия и Малта. Някои държави са забранили практиката косвено, например Аржентина, Уругвай, Самоа, Фиджи и Наура, докато САЩ, Австралия и Испания са я забранили в някои области.

Снимка: NurPhоto via Gеtty Imagеs

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина