Официално: Стрелбата в Братислава е престъпление от омраза

Хиляди хора се събраха на бдение в Словакия в петък, за да почетат паметта на двамата мъже, разстреляни пред гей бар. Мъжете бяха убити в сряда в столицата Братислава по подозрение в престъпление от омраза.

Според организаторите в бдението са участвали 20 000 души, които са изразили скръбта си за смъртта на мъжете и са поискали действия за защита на правата на ЛГБТ. Словашкият президент Зузана Чапутова, която издигна знамето на дъгата над кабинета си, произнесе реч по време на събитието.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Съжалявам, че нашето общество не беше в състояние да защити вашите близки„, каза тя. „Вашето място е тук, вие сте ценни за нашето общество„.

Премиерът Едуард Хегер също присъства на бдението, организирано от Института „Инакост“ (Другост), група за подкрепа на правата на ЛГБТИ+ общността.

Националната агенция за борба с престъпността на Словакия класифицира стрелбата като предумишлено убийство, мотивирано от омраза към представители на маргинализирани групи. Това предизвика призиви за по-голяма защита на ЛГБТ хората в Словакия, сравнително консервативна страна от ЕС, в която еднополовите бракове не са законни.

Роб Камерън от Би Би Си в съседна Чешка република заяви, че някои словаци са разгневени от това, което смятат за лицемерие от страна на политиците. Докато министър-председателят държеше знамето на дъгата бдението, през юни депутат от неговата партия призова – безуспешно – за забрана на знамето върху обществени сгради.

Заместник-председателят на Европейския парламент Михал Симецка, който също присъстваше на събитието в петък, заяви, че иска Европейският законодателен орган да обсъди убийствата на заседание следващата седмица.

Да изразим съчувствието си, но и да призовем словашките власти да предприемат ясни стъпки, за да сложат край на езика на омразата към ЛГБТИ+ хората„, каза той.

Двамата мъже бяха убити в сряда вечерта пред бар Teplaren в Братислава, близо до центъра на града. Друга жена беше ранена и в момента е в стабилно състояние в болница. След кратко издирване в четвъртък сутринта полицията откри тялото на 19-годишния стрелец, за когото се смята, че се е самоубил часове след извършеното престъпление.

Той е идентифициран като Юрай Крайчик, син на бивш крайно десен политик. Непосредствено преди убийствата той е публикувал в Twitter манифест срещу ЛГБТ и антисемити, в който предупреждава, че ще ги извърши. По-късно той поема и отговорност.