Официално: Стрелбата в Братислава е престъпление от омраза

 
BHK Banner
 

Хиляди хора се събраха на бдение в Словакия в петък, за да почетат паметта на двамата мъже, разстреляни пред гей бар. Мъжете бяха убити в сряда в столицата Братислава по подозрение в престъпление от омраза.

Според организаторите в бдението са участвали 20 000 души, които са изразили скръбта си за смъртта на мъжете и са поискали действия за защита на правата на ЛГБТ. Словашкият президент Зузана Чапутова, която издигна знамето на дъгата над кабинета си, произнесе реч по време на събитието.

Съжалявам, че нашето общество не беше в състояние да защити вашите близки„, каза тя. „Вашето място е тук, вие сте ценни за нашето общество„.

Премиерът Едуард Хегер също присъства на бдението, организирано от Института „Инакост“ (Другост), група за подкрепа на правата на ЛГБТИ+ общността.

Националната агенция за борба с престъпността на Словакия класифицира стрелбата като предумишлено убийство, мотивирано от омраза към представители на маргинализирани групи. Това предизвика призиви за по-голяма защита на ЛГБТ хората в Словакия, сравнително консервативна страна от ЕС, в която еднополовите бракове не са законни.

Роб Камерън от Би Би Си в съседна Чешка република заяви, че някои словаци са разгневени от това, което смятат за лицемерие от страна на политиците. Докато министър-председателят държеше знамето на дъгата бдението, през юни депутат от неговата партия призова – безуспешно – за забрана на знамето върху обществени сгради.

Заместник-председателят на Европейския парламент Михал Симецка, който също присъстваше на събитието в петък, заяви, че иска Европейският законодателен орган да обсъди убийствата на заседание следващата седмица.

Да изразим съчувствието си, но и да призовем словашките власти да предприемат ясни стъпки, за да сложат край на езика на омразата към ЛГБТИ+ хората„, каза той.

Двамата мъже бяха убити в сряда вечерта пред бар Teplaren в Братислава, близо до центъра на града. Друга жена беше ранена и в момента е в стабилно състояние в болница. След кратко издирване в четвъртък сутринта полицията откри тялото на 19-годишния стрелец, за когото се смята, че се е самоубил часове след извършеното престъпление.

Той е идентифициран като Юрай Крайчик, син на бивш крайно десен политик. Непосредствено преди убийствата той е публикувал в Twitter манифест срещу ЛГБТ и антисемити, в който предупреждава, че ще ги извърши. По-късно той поема и отговорност.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина